Новата проба за наличие на новия коронавирус при 27-годишния мъж от Плевен е положителна.

Това обяви проф. Тодор Кантарджиев след извънредна среща при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет за регистрираните първи два случая на коронавирус у нас - в Габрово и Плевен.

Два случая на коронавирус у нас
Обновена

Два случая на коронавирус у нас

Новината беше потвърдена

От установените общо 70 контактни лица (24 контактни лица на мъжа от Плевен и 46 лица - контактни на жената от Габрово) са взети и изследвани проби. В следствие на това са потвърдени още два случая на COVID-19.

Другата положителна проба за коронавирус в Плевен е на 61-годишен мъж.

Положителна е и пробата на 75-годишната жена от Габрово, уточни д-р Кантарджиев и посочи, че една жена от медицинския персонал в Габрово също е с положителна проба.

Състоянието на жената от Габрово със съмнения за COVID-19 се подобрява

Състоянието на жената от Габрово със съмнения за COVID-19 се подобрява

Преустановен е приемът във вътрешното отделение на болницата

Лекарите работят без паника. Болниците работят под контролиран достъп, така че да не се пречи на работата им, посочи д-р Ангел Кунчев. 

Няма нови потвърдени случаи на коронавирус в страната

Няма нови потвърдени случаи на коронавирус в страната

Остават само четири към 17 часа на 8 март

Председателят на Националния щаб за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че няма основание за паника сред населението. Дори и за пациентката от Габрово, която е на 75 години, нещата вървят като клинично протичане в добър вид, изтъкна Мутафчийски. 

Борисов иска водонепроницаемо облекло срещу коронавируса

Борисов иска водонепроницаемо облекло срещу коронавируса

"Каквото за всички, това и за нас"

По отношение на защитните облекла в Плевен РЗИ-тата имат достатъчно такива, а в Габрово ще им бъдат изпратени допълнителни защитни облекла. Няма паника сред персонала, подчерта ген. Мутафчийски.

Лекарите призовават медиите да не се извършват преследвания на болни хора, заразени с коронавирус. Когато имат данни за нулевия пациент с коронавирус, от националния щаб ще го обявят. Истинско предизвикателство е да се установи кой е той, разкри Мутафчийски. 

Купуваме от Турция защитни материали за коронавируса

Купуваме от Турция защитни материали за коронавируса

Решението на МС е посланикът ни в Турция да подпише договора

Ще бъдат приоритетни допълнителните проби от втора и трета линия. Работи се денонощно и когато бъдат готови пробите, медиите ще ги разберат, подчерта шефът на ВМА.

Общият брой на тестовете са достатъчни и няма проблем с тяхната заявка, каза още Мутафчийски.

По думите му тази ситуация, която е от снощи, е различна от предишните дни. Информацията е достоверна и точна. За областните градове с коронавирус ще бъдат взети допълнителни мерки, каза още Мутафчийски.

В София няма криза с леглата, има достатъчно резерви. Ситуацията по границите с трафика - не е особено засилен, а във всички въздушни граници има термокамери, акцентира Мутафчийски.

Микробът е нов, мутирал. В цяла Европа е така, ако следите публикациите, включи се проф. Тодор Кантарджиев.

Грипната ваканция е до сряда, обстановката в страната е динамична. Ако има спад на заболяемостта на хората с грип тип Б няма да бъде удължавана ваканцията, завърши Мутафчийски.

В международен план 106 000 души са заразените с коронавируса. Смъртните случаи са 3 600, а възстановените хора са 60 000 души, отчете проф. Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза още, че болниците в Плевен и Габрово са под карантина и заразените хора няма да бъдат изписвани, няма да бъдат приемани и нови хора. Тече и процес на дезинфекция.

Разширен е и кръгът на контактните лица, така че да се открие кой е бил първият случай и откъде идва заразата. Развитието на ситуацията в България повтаря почти на сто процента ситуацията в други европейски страни, изтъкна доц. Кунчев.

Полицията на места ще бъде мобилизирана да осигурява спокойната работа и ограничаване на достъпа до медицинските заведения в областните градове, добави проф. Мутафчийски.

"Четири са пробите, които приемаме, че са положителни и обявяваме, че има четирима пациенти, заразени с коронавирус", подчерта проф. Мутафчийски.

Според него, ако Националният щаб за коронавируса не си вършил добре работата, можело досега да обявяват стотния пациент, заразен с коронавирус. Проф. Мутафчийски посочи, че редовно всеки ден е имало фалшиви проби във ВМА за коронавируса, но са ги подлагали на много строг отчет.