На извънредно правителствено заседание на кабинета "Борисов-3" беше одобрен проект на договор с USHAŞ International Health Services Inc., Република Турция. Договорът е за доставка на медицински изделия за предотвратяване, установяване и изолиране на вируса на заболяването COVID-19, съобщиха от Министерския съвет.

Договорът ще бъде подписан от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Турция от името на Министерството на здравеопазването на Република България. 

Над 100 хиляди защитни облекла месечно били нужни не само за лекари

Над 100 хиляди защитни облекла месечно били нужни не само за лекари

Целта не е да се формира печалба, а да се формира себестойност

На основание член 36 от Договора за функционирането на Европейския съюз и член 10 от Регламент (ЕС) 2015/479 се забранява износът на наличните запаси от предпазни медицински средства (еднократни гащеризони, маски с филтър, хирургични маски, защитни очила, латексови/нитрилови ръкавици и калцуни), притежавани или дистрибутирани от физически и юридически лица, до осигуряване на наличните нужди на територията на страната.

Физическите и юридическите лица, притежаващи предпазните средства, следва да съдействат при условията на форсмажорни обстоятелства на основание чл. 34 и 35 от Закона за защита при бедствия, гласи правителственото решение. 

Вече четирима заразени с новия коронавирус у нас
Обновена

Вече четирима заразени с новия коронавирус у нас

В Плевен и Габрово

Сред допълнителните мерки за заболяването COVID-19 са обявяване на карантинен режим на болниците, където са били болните пациенти. В тях ще се приемат нови пациенти само с необходимост от спешна хирургическа помощ и спешни случаи на сърдечно-съдови и неврологични заболявания.

Министърът на здравеопазването чрез главния държавен здравен инспектор ще осигурява информиране на всички болници в страната относно нови клинични протоколи за лечение и диагностика на заболяването COVID-19, съобщиха от МС.

Здравното министерство ще обезпечи доставянето на предпазни средства на държавните болници в областите Габрово и Плевен. Очаква се от МЗ да координират и организират допълнителни болнични легла за лечение на коронавируса на територията на цялата страна при необходимост.

В заповедта от МЗ се спира учебните и извънкласните занимания в училищата, университетите и другите обучителни институции и организации в областите Габрово и Плевен

Училищата отлагат екскурзии, олимпиади и изнесени уроци

Училищата отлагат екскурзии, олимпиади и изнесени уроци

В Габрово и в Плевен затварят и детските ясли

Отлагат се културни мероприятия на закрито и масови културни събития и мероприятия на територията на страната. Спират всички спортни мероприятия в областите Габрово и Плевен. Провеждането на спортни мероприятия в страната става само при закрити врати (без публика).