Има засечени два потенциални случая на коронавирус у нас. Това съобщи директорът на ВМА проф. Венцислав Мутавчийски.

Болните са мъж от Плевен и жена от Габрово. Техните проби на два теста са дали положителен резултат. Предстои трето изследване. Резултатите от него ще са ясни в неделя най-рано след 10 часа.

Мъжът от Плевен е бил контактен с трима члена от своето семейство, а жената от Габрово с други две жени, стана ясно на пресконференцията.

Доц. Кунчев отбеляза, че двамата пациенти не съвпадат с профила. Те не са пътували в чужбина, откъдето би могли да се заразят.

От националния щаб признаха, че властите все още не са установили кой е "нулевият пациент", от който е тръгнала заразата.

Мъжът е на 27 година, а жената на 75 години, уточни проф. Венцислав Мутафчийски.

11 са вече починалите от новия коронавирус във Франция, в Иран - 145 души

11 са вече починалите от новия коронавирус във Франция, в Иран - 145 души

Общо 716 души в страната са диагностицирани с болестта

Новината бе съобщена на извънреден брифинг късно вечерта в събота в Министерски съвет.

Проф. Тодор Кантарджиев припомни, че е започнало изследване на всички лежащо болни пациенти с белодорбни усложнения за наличие на коронавирус и така се е стигнало до две положителни проби - при два от трите възможни теста. Ще се правят още тестове през следващите часове.

Повторно изследват 4 проби за коронавирус заради съмнения

Повторно изследват 4 проби за коронавирус заради съмнения

Все още няма положителни проби у нас

Началникът на ВМА ген. Стоян Мутафчийски обясни, че продължават проверките на резултатите, но на този етап лицата с положителни проби се считат за заразени

В края на 2019 г. Китай докладва на Световната здравна организация за пневмония с неизвестен причинител. Този причинител е идентифициран на 7 януари като нов щам на коронавирус.

Шест пациенти изписват днес от ВМА след втора отрицателна за коронавирус проба
Обновена

Шест пациенти изписват днес от ВМА след втора отрицателна за коронавирус проба

У нас все още няма случай на коронавирус

СЗО обяви коронавируса за глобална заплаха на 30 януари. Изчислено е, че 17% от регистрираните случаи са сериозни, а 3% са критични.

И докато се смяташе, че най-голямата заплаха за разпространение са идващите от Китай, само преди дни вирусът започна да се разпространява със сериозни темпове и в Италия, от там - и в цяла Европа.

Заразата е по-рискова за възрастни и страдащи от хронични заболявания. В по-големия процент от случаите симптомите са леки и гриподобони - болки в мускулите и ставите, температура, кашлица. При наличие на хрема, например, най-вероятно не става въпрос за коронавирус.

99-те проби на коронавирус, изследвани в България, са отрицателни

99-те проби на коронавирус, изследвани в България, са отрицателни

Официално у нас няма потвърдени случаи

В момента все още се експериментира с различни терапии за лечението на COVID-19. Няколко фармацевтични компании работят по създаването на ваксина. Но такава ще достигне до хората най-рано в края на годината.

Новият коронавирус продължава да се разпространява и в Европа. На Балканите Румъния съобщи за първи случаи. Заразени има и в Гърция и Хърватия. В Северна Македония засега е само един.

Регистрирани случаи има вече в 18 държави на Стария континент. Най-критична остава ситуацията в Италия.