Броят на починалите от пандемията с новия коронавирус вече премина 5000 души, а Европа се превърна в епицентър на заразата. Това обяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, цитиран от световните осведомителни агенции.

Броят на заразените по света вече е най-малко 132 000 души. 

Той каза, че броят на починалите е преминал "трагичния крайъгълен камък". По думите му в Европа има повече заразени и починали, отколкото в целия останал свят освен Китай.

Испания обяви извънредно положение заради коронавируса

Испания обяви извънредно положение заради коронавируса

Мярката ще продължи 15 дни

Гебрейесус предупреди правителствата по света, че са необходими редица мерки за справяне с болестта. Той настоя, че всяка страна, която смята, че не може да стане жертва на голяма зараза от новия коранавирус COVID-19, прави "смъртоносна грешка".

Ръководителят на СЗО обяви, че СЗО са стартирали план за реагиране и солидарност за коронавируса, за да се даде възможност на хората и организациите да даряват средства, за да допринасят към усилията за контрол на болестта.

Набраните средства ще бъдат използвани за координиране на отговора за справяне с кризата, както и за закупуване на маски, ръкавици, предпазни костюми, очила и други основни материали. Те също така ще бъдат инвестирани в изследвания и разработки.

Беше уточнено, че СЗО ще осигури лични защитни средства за здравни работници в още 28 страни, след като вече го направи за 52 страни. 

Коронавирус: Цялото правителство на Румъния под карантина

Коронавирус: Цялото правителство на Румъния под карантина

1,2 млн. румънци, работещи в Италия, се опитват да се приберат

Подопечните на Гебрейесус са изпратили почти 1,5 млн. теста за диагностициране на наличие на коронавирус в 120 страни. "Всяко лечебно заведение трябва да бъде готово да се справи с голям брой пациенти и да гарантира безопасността на персонала и пациентите", изтъкна шефът на СЗО. 

Д-р Тедрос добави: "Нашето послание към държавите продължава да бъде, че вие ТРЯБВА да предприемете всеобхватен отговор."

Шефът на СЗО изтъкна още: "Не можете да се преборите с вирус, ако не знаете къде е. Открийте, изолирайте, лекувайте и изследвайте всеки случай."

"Всеки случай, който открием и лекуваме, ограничава разрастването на болестта. Не оставяйте този вирус просто да изгаря. Изолирайте болните и поставете под карантина контактите им."

Коронавирус: Украйна затваря границата за чужденци за две седмици

Коронавирус: Украйна затваря границата за чужденци за две седмици

Първи починал човек от коронавируса в Украйна

От своя страна д-р Майк Райън от СЗО каза, че има голяма разлика във финансирането на потенциалните ваксини срещу вируса.

Заразата от новия коронавирус започна в Китай в края на миналата година, но официалните данни показват, че азиатската страна е ограничила драстично разпространението на болестта. Междувременно броят на случаите в европейските страни нарасна през последните седмици, като положението беше обявено за пандемия.

ЕС срещу коронавируса: 37 млрд. евро инвестиции, 8 млрд. за 100 000 фирми

ЕС срещу коронавируса: 37 млрд. евро инвестиции, 8 млрд. за 100 000 фирми

"Не е възможно да се спре вируса... ЕС може да издържи на шока"