Европейската комисия ще смекчи максимално правилата за предоставяне на държавна помощ за компании, засегнати от коронавирус. Това съобщи в петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен на пресконференция в Брюксел.

"Не е възможно да се спре вируса, но е важно да се забави разпространението", обяви тя, представяйки пакета за икономически отговор на COVID-19. "ЕС може да издържи на шока от коронавирус".

"Готови сме да направим повече, докато ситуацията се развива", каза тя.

Европейският съюз ще създаде инвестиционна инициатива в размер на 37 милиарда евро като част от пакет мерки. Други стъпки, които изпълнителната власт на ЕС ще предприеме, включват предоставяне на гъвкавост на държавите-членки по отношение на бюджетния дефицит и държавните помощи, каза фон дер Лейен на пресконференция.

ЕС също така ще гарантира 8 милиарда евро заеми на 100 000 фирми в подкрепа на корпоративния сектор, каза фон дер Лийен.

ЕЦБ запази лихвите, но обяви пакет от стимули за борба с ефектите от коронавируса

ЕЦБ запази лихвите, но обяви пакет от стимули за борба с ефектите от коронавируса

Дългосрочни заеми на банките и до 120 млрд. евро повече в облигации тази година

Допълнителни забележки: ЕС трябва да бъде решителен, координиран и единен. Единният пазар на ЕС трябва да функционира. Общите забрани за пътуване не се считат за най-ефективни от СЗО. ЕС ще предложи насоки на ЕС за здравен скрининг на границите.

Франция и Германия желаят да намалят ограниченията за износ на медицинско оборудване. Шокът е временен, но трябва да бъде възможно най-кратък и ограничен.

Държавите-членки следва да бъдат насърчавани да предприемат всички необходими мерки в подкрепа на най-засегнатите сектори. ЕС ще осигури максимална гъвкавост на държавните помощи. ЕС ще осигури гъвкавост в рамките на Пакта за стабилност и растеж.

Евродепутати с призив към Лайен за мерки срещу рецесия в ЕС заради коронавируса

Евродепутати с призив към Лайен за мерки срещу рецесия в ЕС заради коронавируса

Радан Кънев е сред подписалите писмо