Европейската централна банка реши в четвъртък да не намалява лихвените проценти, въпреки пазарните очаквания за намаляване на фона на продължаващата пандемия от коронавирус, съобщава АП.

ЕЦБ обяви мерки за подкрепа на банковото кредитиране и реши в четвъртък да купи до 120 милиарда евро повече в облигации тази година. Парите са новосъздадени и се инжектират във финансовата система.

ЕЦБ предоставя и допълнителни евтини, дългосрочни заеми на банките, за да се уверят, че имат ликвидността, от която се нуждаят. И ЕЦБ временно ще облекчи някои капиталови изисквания за банките, за да им помогне да продължат да дават заеми.

Лагард: Коронавирусът може да предизвика икономически колапс с мащабите на 2008 г.

Лагард: Коронавирусът може да предизвика икономически колапс с мащабите на 2008 г.

Кристин Лагард проведе видеоконферентна връзка с евролидерите

Всичко това е насочено към подпомагане на бизнеса да получи необходимото финансиране и стимулиране на активността, за да компенсира спада от всички закривания и ограничения, дължащи се на коронавируса.

ЕЦБ не намали лихвите, както очакваха много анализатори. Коефициентите вече са ниски и икономистите казаха, че по-големите съкращения може да не помогнат много.

Този ход идва, тъй като еврозоната се очаква да се насочи към рецесия, а финансовите пазари продължават да преживяват опасенията относно удара на вируса върху икономиката. Тревогите се задълбочиха, след като САЩ решиха да спрат пътуванията от 26 европейски страни.

ЕС скастри Тръмп за "едностранно" и "без консултация" решение да блокира европейци

ЕС скастри Тръмп за "едностранно" и "без консултация" решение да блокира европейци

"ЕС предприема решителни действия за ограничаване на разпространението на вируса"

Дистанционно в обсъжданията участваха ръководителят на италианската централна банка Игнацио Виско, тъй като страната му, засега най-силно засегнатата от вируса в Европа, е ограничила движението и управляващите централни банки на Португалия, Латвия, Литва и Естония.

Икономистите твърдят, че трудно могат да се справят с въздействието на вируса с парична политика, тъй като преди всичко се справя с шока за доставките на стоки и услуги. Паричната политика е по-добре подготвена да стимулира търсенето, а не предлагането, като прави кредитите по-широко достъпни.

Действията на централната банка са насочени към ограничаване на щетите от резки ефекти на прекъсване на бизнеса. По-изобилният и целенасочен кредит може да помогне на бизнеса да премине през период на прекъсване, без спре напълно работа.

Банката на Англия намали основния си лихвен процент до 0,25% от 0,75% в сряда. Федералният резерв на САЩ намали лихвения си процент с половин процент до 1-1,25% на 3 март.

Еврозоната внезапно се оказа пред рецесия и ЕЦБ няма средствата на САЩ и Китай

Еврозоната внезапно се оказа пред рецесия и ЕЦБ няма средствата на САЩ и Китай

Действията на Европа са повече ограничаване на щети, отколкото лек