Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че епидемията от коронавирус ще предизвика икономически спад в Европа в мащаб като световната криза през 2008 г., ако правителствата на страните членки на ЕС не подкрепят икономиките си финансово, пише "Гардиън".

Еврозоната внезапно се оказа пред рецесия и ЕЦБ няма средствата на САЩ и Китай

Еврозоната внезапно се оказа пред рецесия и ЕЦБ няма средствата на САЩ и Китай

Действията на Европа са повече ограничаване на щети, отколкото лек

Кристин Лагард проведе видеоконферентна връзка с евролидерите във вторник вечерта, за да ги призове да предприемат действия и да увеличат тавана на разходите, за да преодолеят икономическите последици от Covid-19, коментира източник пред "Блумбърг".

Лагард многократно е повторила, че иначе Европа ще бъде пред риск от "сценарий, който ще припомни на много от нас Голямата финансова криза от 2008 г.". Лагард е подчертала, че ЕЦБ обмисля всички възможни варианти преди срещата си в четвъртък, когато се очаква да намали основните лихви и да разшири програмата за количествени смекчения.

Тези варианти включват инструменти за валутни стимули, които ще предоставят "суперевтино" финансиране за банките, за да се осигури ликвидност на икономиката в Общността.

Но Лагард е предупредила, че политическите инструменти ще работят само ако бъдат подкрепени от правителствата на страните членки. Тя е казала пред лидерите, че трябва да гарантират, че банките ще продължат да отпускат заеми на бизнесите, засегнати от епидемията, а също така ще разширят мерките за фискални стимули. Кристин Лагард смята, че икономическият шок може да бъде временен, ако има правилен отговор.

По-рано днес Английската банка извънредно намали основните лихви в отговор на заплахата от коронавируса.