Банката на Англия намали основния лихвен процент с 50 базисни точки до 0,25% в сряда като спешна мярка в отговор на избухването на COVID-19, съобщават "Файненшъл Таймс" и БиБиСи.

Централната банка заяви, че този ход ще "помогне за подкрепа на бизнеса и доверието на потребителите в труден момент."

Ефектът от новия коронавирус върху британската икономика може да бъде значителен, като активността вероятно ще "намалее съществено" през следващите месеци.

Банката посочва в изявление, че намаляването е част от "всеобхватен и навременен пакет от мерки за подпомагане на бизнеса и домакинствата в Обединеното кралство да преодолеят икономическите смущения, които вероятно ще бъдат свързани с COVID-19".

"Тези мерки ще помогнат за задържане на фирмите в бизнеса и хората на работните им места и ще помогнат да се предотврати временното прекъсване да дълготрайни икономически вреди", се казва в съобщението.

Великобритания потвърди 373 случая на COVID-19 и 6 смъртни случая.

Очаква се правителството на Великобритания да обяви още мерки за подкрепа на икономиката по-късно в сряда.

Министърът на финансите Риши Сунак обмисля мерки за стимулиране на икономика, вече натегната от несигурността относно бъдещите търговски отношения на Великобритания с Европейския съюз.

Бизнес групипризоваха Сунак да позволи на фирмите да отсрочат плащания на данъци и да се подкрепят спешни заеми за затруднени предприятия.

Синдикатите настояват за гаранция, че самонаетите и наемните работници ще получат пари при болест, ако трябва да останат у дома.

Вирусът удари и по-близо до сърцето на британското правителство. Надин Дорис, зам.-министър в Министерството на здравеопазването, заяви, че се самоизолира, докато се възстановява от вируса.

Британски здравен министър е заразена с коронавирус

Британски здравен министър е заразена с коронавирус

Надин Дорис е в доброволна карантина