Внезапно изправени пред рецесия, европейските лидери очертават редица данъчни облекчения, финансова подкрепа за компаниите и вероятни мерки на централната банка с надеждата да предотвратят дългосрочни щети за икономиката от избухването на коронавируса, съобщава АП. 

Нараснаха очакванията, че Европейската централна банка ще обяви повече парични стимули в четвъртък, след като Банката на Англия вече противодейства днес, след Федералния резерв на САЩ миналата седмица.

Европейската комисия планира да създаде инвестиционен фонд от 25 милиарда евро за подкрепа на системата на здравеопазването, бизнеса и мерките на пазара на труда. Италианското правителство предлага пакет от помощи с приблизително същия размер.

И все пак всякакви подобни действия вероятно ще бъдат повече ограничаване на щетите, отколкото лек.

Банката на Англия намали основния лихвен процент до 0,25% заради коронавируса

Банката на Англия намали основния лихвен процент до 0,25% заради коронавируса

Спешен ход в "подкрепа на бизнеса и доверието на потребителите в труден момент"

Паричните стимули и държавните разходи могат да стимулират търсенето на стоки. Но коронавирусът създаде шок в предлагането, като затваря бизнеси и кара хората да си стоят у дома, подчертано от драматичното решение на Италия тази седмица да ограничи пътуванията и публичните събирания в цялата страна. По-ниските лихви или намаляване на данъците не могат да решат това.

Междувременно действията за подпомагане на 19 държави, които използват еврото, са изправени пред ограничения от липсата на голяма централна хазна, препятствие, което други големи икономики като САЩ и Китай нямат.

"Светът е изправен пред медицински проблем, който паричната и фискалната политика не могат да решат", казва Холгер Шмидинг, главен икономист в частната банка "Беренберг".

Най-доброто, което политиците могат да направят за икономиката, е да предотвратят продължителни щети от вируса дори след приключването на епидемията, за да не позволят на малките и средните компании, които осигуряват по-голямата част от работните места в икономиката, да спрат работа поради причини извън техния контрол.

Очаква се броят на хората, преминаващи през европейските летища, да намалее с 187 милиона тази година, като това се отразява на хотели, ресторанти, таксиметрови компании и авиокомпании. "Луфтханза" намалява до половината от полетите си от април. "Райанеър" спря всички полети до и от Италия. Изложбени центрове се сблъскват с отложени мероприятия, футболни мачове се провеждат на празни стадиони.

Коронавирусът може да стопи световния икономически растеж наполовина, алармира ОИСР

Коронавирусът може да стопи световния икономически растеж наполовина, алармира ОИСР

Вирусът продължава да се разпространява по света и да увеличава притесненията на инвеститорите

Инвестиционният фонд, обявен във вторник вечерта от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е от съществуващия бюджет на ЕС. Размерът на фонда от 25 милиарда е само около 0,1% от годишната икономика на ЕС от 18,8 трилиона евро.

Фон дер Лайен заяви, че националните лидери, включително канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, се съгласиха по време на видеоконференция във вторник "да използват всички инструменти, с които разполагаме, така че европейската икономика да издържи на тази буря". Това включва гъвкавост в правилата на ЕС, ограничаваща дълга и създаване на ясни насоки относно допустимата държавна помощ за компании.

"Ние ще се погрижим държавната помощ да достигне до компаниите, които се нуждаят от нея", каза тя.

На национално ниво Италия, която е засегната най-силно от епидемията от вируси, отделя 25 милиарда евро за противодействие на кризата. Ще подкрепя здравните услуги, ще гарантира, че хората не губят работа поради ограниченията за пътуване и ще подпомага семействата, например, като забавя плащанията по ипотеки и данъци

Очаква се Великобритания, която вече не е член на Европейския съюз, но все още е важен търговски партньор, да обяви фискални стимули и мерки за подкрепа на бизнеса. Банката на Англия добави стимул, като намали основния лихвен процент до 0,25% от 0,75%.

Дори Германия смекчава дългогодишното си противопоставяне на увеличаване на правителствените разходи, за да стимулира растежа. Кабинетът обсъди пакет от мерки, включващи 3,1 милиарда евро допълнителни инвестиционни разходи годишно от 2021 до 2024 г. Това е само 0,1% от БВП, но експертите казват, че това е стъпка в правилната посока и винаги може да се увеличи.

Междувременно германското правителство се съгласи да улесни компаниите да назначават работници на по-малки часове за работа. Тази работната програма цели да ограничи загубата на работни места както по време на Голямата рецесия през 2009 г. и за ускоряване на възстановяването след това, тъй като компаниите задържат работниците си и не се нуждаят от повторно намиране и обучение на работна сила. Правителството обмисля и данъчни облекчения за компаниите, ако продажбите им внезапно паднат.

Шефът на ЕЦБ призова правителствата да помогнат за растежа

Шефът на ЕЦБ призова правителствата да помогнат за растежа

Според нея не трябва да се отделя толкова внимание за балансиране на бюджетите

Според анализаторите, ЕЦБ ще предприеме стимулиращи стъпки на срещата си в четвъртък. Възможностите включват намаляване на лихвите по депозитите по-дълбоко в отрицателна територия, до минус 0,6% от минус 0,5%, което ефективно тласка банките да заемат повече пари.

ЕЦБ може също така да повиши текущата си програма за покупки на облигации от 20 милиарда евро месечно до 40 милиарда евро на месец и да се съсредоточи повече върху облигациите, емитирани от компании, които биха имали за цел да намалят разходите за заеми за частния сектор. Централната банка би могла да издава и по-евтин, дългосрочен кредит на банките, при условие че парите са отпуснати на бизнеса.

И все пак всичко това може само да ограничи щетите, обяснява Шмидинг и изчислява, че икономиката в еврозоната може да се свие с 0,4% през първото тримесечие и с 0,5% през второто, като изпадне в рецесия.

Оливър Ракау, главен германски икономист в "Оксфорд Економикс", заяви, че Европа може би само започва да се сблъсква с необходимостта от нови инвестиции и финансова помощ.

"Това е правилен и добре дошъл отговор, ограничаващ удара върху доходите на домакинствата и печалбите на фирмите. Но ние продължаваме да мислим, че ще е необходимо повече, след като пропадането в резултат на сегашния икономически шок стане по-ясно."

Републиканци и Демократи в САЩ заедно укрепват икономиката

Републиканци и Демократи в САЩ заедно укрепват икономиката

С мерки подпомагат и малкия бизнес, и работниците