Тъй като случаите на коронавирус в САЩ непрекъснато нарастваха, Белият дом и Конгресът договориха мерки за укрепване на американската икономика и заплатите на американците срещу въздействието на епидемията, макар че няма непосредствени признаци за сделка, съобщава "Ройтерс".

Нарастването на броя на случаите на COVID-19 в САЩ, силно заразна и понякога фатална респираторна болест, засегна здравните служители и подтикна призиви в Конгреса да се предприемат действия за разширяване на тестовете и предотвратяване на икономически срив.

"Добре сме в Капитолия. Ще работим с републиканското и демократичното ръководство за законодателен пакет", заяви на брифинг в Белия дом вицепрезидентът Майк Пенс, който ръководи екипа за коронавируса на Белия дом.

Почти три четвърти от американските щати са потвърдили случаи на COVID-19. Национален сборник, поддържан от университетския център "Джон Хопкинс", проследяващ заразата, изчислява броя на случаите на 1025, с 28 смъртни случая.

Банката на Англия намали основния лихвен процент до 0,25% заради коронавируса

Банката на Англия намали основния лихвен процент до 0,25% заради коронавируса

Спешен ход в "подкрепа на бизнеса и доверието на потребителите в труден момент"

Губернаторът на щата Вашингтон предупреди за десетки хиляди повече случаи, а губернаторът на Ню Йорк разположи Националната гвардия, като мярка за сдържане в тежко засегнато предградие на Ню Йорк.

Основна характеристика на законодателното предложение на администрацията е данъчното облекчение на заплатите, въпреки че степента и продължителността на предложението са неясни.

Белия дом също така заяви, че администрацията може да предприеме действия за подпомагане на малкия бизнес и работниците, включително тези, които не получават платен отпуск по болест.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, който води преговори от името на президента Доналд Тръмп, се срещна с Нанси Пелоси, за да обсъди евентуална сделка.

"Ще работим заедно, за да разберем как можем да постигнем нещата бързо, които ще помогнат на американците, които са най-силно засегнати от това и от малкия и средния бизнес, които са засегнати", каза той.

Пелоси каза, че срещата има за цел да се види "къде е нашата обща позиция" по набор от законодателни предложения.

Демократите отправят предизвикателство към администрацията на Тръмп да насочи внимателно новите мерки към хора, пряко засегнати от коронавируса.

"Надявам се да не си на играем политика с това. Смесването на политика с пандемия не е добре. Това е ужасно контрапродуктивно", заяви републиканският сенатор Пат Робъртс.

Тръмп атакува Федералния резерв

Тръмп атакува Федералния резерв

Федералният резерв трябва да бъде лидер, а не последовател

И трите основни щатски индекса на основните акции във вторник се повишиха близо 5%, един ден след като претърпяха най-големите си загуби след финансовата криза през 2008 г.

Перспективите за втори ден на печалба в сряда намаляха, тъй като фючърсите на индекса на американските акции се понижиха с 1% след началото на сесията за овърнайт търговия.

Тръмп се срещна с републикански депутати и отново омаловажи рисковете от коронавируса. "Ще изчезне. Просто останете спокойни. Ще изчезне ", каза той.

Някои републиканци от Сената заявиха, че потенциалната сделка може да включва 300 милиарда долара данъчни облекчения за заплати, които биха могли да помогнат на хората за наем и ипотечни плащания или да плащат медицински сметки, ако работното време на членовете на семейството бъде намалено по време на зараза.

Демократите обвиниха Тръмп, че е по-фокусиран върху успокояване Уолстрийт, отколкото върху защитата на обществеността и икономическите опасности от бързо разпространяващата се епидемия. Белият дом е обвинен в недостатъчна подготовка за епидемията и бавно въвеждане на тестове за коронавирус.

"Президентът Тръмп и неговата администрация трябва да поставят хората пред корпорациите и те трябва да бъдат съсредоточени върху предприемането на подходящи стъпки, за да запазят американския народ и тяхната икономическа сигурност", заяви демократът Чък Шумър.

Италия замразява плащанията по ипотеките

Италия замразява плащанията по ипотеките

Министърът от Движение "Пет звезди" поясни, че банките ще участват в тези мерки, но не каза за какъв период от време ще се прилагат

Демократите настояват за платен отпуск по болест, разширени и безплатни тестове за коронавирус и други мерки.

Повече от 116 000 души са се заразили с коронавируса по целия свят, според Световната здравна организация. Повече от 4000 души са загинали.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че училищата ще бъдат затворени и публичните събирания ще бъдат спрени в "горещата зона" с коронавирус в Ню Рошел, предградие на Ню Йорк, и там ще бъдат разположени части на Националната гвардия.

ООН заяви, че затваря централата си в Ню Йорк за обществото до по-нататъшно уведомление.

В Съединените щати се отменят концерти и конференции, а университетите казват на студентите да останат вкъщи и да учат онлайн.

Покупките на дълг на Федералния резерв на САЩ са предупреждение

Покупките на дълг на Федералния резерв на САЩ са предупреждение

ФЕД действа като във военно време за да финансира САЩ във ВСВ