Плащанията по ипотеките ще бъдат замразени в цяла Италия вследствие на епидемията от коронавирус. Това съобщи заместник-министърът на икономиката на страната Лаура Кастели, цитирана от "Дейли телеграф".

"Да, това ще бъде случаят, за лица и домакинства", каза тя в интервю за радио Anch'io, след като беше запитана за такава възможност.

МВнР съветва да пътуваме до Италия само при крайна необходимост

МВнР съветва да пътуваме до Италия само при крайна необходимост

Цялата страна е под карантина заради коронавируса

Министърът от Движение "Пет звезди" поясни, че банките ще участват в тези мерки, но не каза за какъв период от време ще се прилагат. Идеята е да се помогне на малкия бизнес и на домакинствата да оцелеят по време на кризата.

Италианското банково лоби ABI обяви, че заемодателите, които представляват 90% от всички банкови активи, ще предложат мораториум върху дълговете за малките фирми и домакинствата заради икономическата нестабилност в резултат на епидемията.

Цяла Италия под карантина заради коронавируса
Обновена

Цяла Италия под карантина заради коронавируса

За страната починалите са повече от 460 души, а заболелите - повече от 9 170 души

По-рано Италия обяви, че ще инвестира 10 милиарда евро за подпомагане на икономиката и здравеопазването. Това би означавало, че бюджетният дефицит на страната ще достигне почти 3%, което е в нарушение на правилата на ЕС. Но Брюксел каза, че мерките на Рим няма да нарушат правилата.

Вчера Италия обяви пълна блокада в цялата страна. Държавата е най-засегната от вируса в Европа. В Италия има повече от 9000 случая на заразени с коронавируса и над 460 починали. Ограниченията включват забрана за пътуване; отмяна на събирания; баровете и ресторантите ще работят само от 06,00 часа до 18,00 часа; училищата и университетите остават затворени, забраняват се церемонии като брак, покръстване и погребение.

Конте: Епидемията от коронавирус е най-мрачният час за Италия

Конте: Епидемията от коронавирус е най-мрачният час за Италия

Тези дни аз мисля за старите речи на Чърчил - това е нашият най-мрачен час, но ние ще успеем

По последни данни повече от 114 000 души в над 100 държави са носители на коронавируса. Над 4000 души са починали, а 64 000 са се възстановили.

Можете да следите случаите на коронавирус по света на инфографиките на Университет "Джон Хопкинс".