Европейският съюз осъди решението на Доналд Тръмп да наложи забрана на европейските граждани да пътуват до САЩ, съобщава АП.

В съвместно изявление председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заявиха, че решението е взето без консултации с европейските държави.

"Коронавирусът е глобална криза, не се ограничава до нито един континент и изисква сътрудничество, а не едностранни действия. Европейският съюз не одобрява факта, че решението на САЩ да одобри забрана за пътуване е взето едностранно и без консултации."

Тръмп затваря границите на САЩ за европейци заради коронавируса
Обновена

Тръмп затваря границите на САЩ за европейци заради коронавируса

За срок от 30 дни…

Предвид блокадата на Италия и други мерки, фон дер Лайен и Мишел също отхвърлиха предположението на Тръмп, че ЕС не е направил достатъчно в борбата с болестта.

"Европейският съюз предприема решителни действия за ограничаване на разпространението на вируса", казаха те.

"Ще оценим ситуацията днес. Трябва да се избягват икономическите сривове", заяви по-рано в "Туитър" Мишел. Той подчерта, че "Европа предприема всички необходими мерки за ограничаване на разпространението на вируса COVID-19".

Обявените от Тръмп ограничения не се прилагат за Обединеното кралство, където броят на потвърдените случаи достигна 460, или Ирландия, която не е част от Шенген. Според най-новите данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, над 17 000 случая на COVID-19 са потвърдени в цяла Европа, а на континента са загинали над 700 души.

За повечето хора новият коронавирус причинява само леки или умерени симптоми, като треска и кашлица. За някои, особено по-възрастните хора и хората със съществуващи здравословни проблеми, това може да причини по-тежко заболяване, включително пневмония. По-голямата част от хората се възстановяват от новия вирус. Според СЗО, хората с леко заболяване се възстановяват след около две седмици, докато тези с по-тежко заболяване може да отнемат три до шест седмици, за да се възстановят.

Тъй като сега вирусът присъства във всички 27 държави от ЕСлидерите на блока обещаха да бъдат обединени в борбата срещу болестта и вероятно ще възприемат общ подход в отговор на съобщението на Тръмп.

Фон дер Лайен отложи пътуване до Гърция, за да се съсредоточи върху борбата с бързото разпространение на вируса. Тя планираше да пътува до Атина в четвъртък за дискусии, свързани с последния приток на мигранти на гръцко-турската граница.

"Ще се съсредоточа върху усилията за координация на ЕС", каза фон дер Лайен.

С разпространението на вируса все повече европейски страни приемат драстични мерки. На държавни служители, които не изпълняват критични функции, е наредено да стоят вкъщи през следващите две седмици.

Отмениха съвместните учения на Норвегия и НАТО заради коронавируса

Отмениха съвместните учения на Норвегия и НАТО заради коронавируса

Съвместните маневри трябваше да започнат утре…

Междувременно американската армия реши да съкрати броя на войските, участващи в големите военни игри, които бяха планирани в цяла Европа през следващите шест месеца заради пандемията.

В ученията "Дефендър-Европа 2020" бяха предвидени да участват около 20 000 американци, което е най-голямото разполагане на американски войски в Европа през последните 25 години.

Но американската армия в Европа заяви, че "в светлината на сегашната епидемия от коронавирус, ние ще модифицираме учението, като намалим броя на американските участници."

"Дейностите, свързани с учението, ще бъдат коригирани и ние ще работим в тясно сътрудничество със съюзниците и партньорите, за да постигнем нашите най-приоритетни цели за обучение", се казва в съобщението.

Като цяло се очакваше да участват около 37 000 войници от 18 държави, не всички от които са членове на военния съюз НАТО. Някои войски и техника вече са разположени.

"Защитата на здравето на нашите сили, както и на нашите съюзници и партньори, е основна грижа", се казва в изявлението.

САЩ разположиха бомбардировачи B-2 в Европа

САЩ разположиха бомбардировачи B-2 в Европа

"Екипажите се запознават с театъра на военни операции и САЩ демонстрира ангажираност със съюзници и партньори"