Американският президент Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати прекратяват за месец достъпа на европейци до страната по море и въздух с цел да се ограничи разпространението на коронавируса, предаде Би Би Си. Изключение ще бъде направено за Великобритания.

Забраната влиза в сила в петък в полунощ. Тя ще важи за всички чужденци, които са били в някоя от 26-те страни от Шенгенското пространство през последните две седмици.

Причината за въвеждането на такова ограничение е бързото разпространение на Covid-19 в Европа, което по думите му представлява заплаха за САЩ.

СЗО обяви коронавируса за пандемия
Обновена

СЗО обяви коронавируса за пандемия

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи на брифинг, че има повече от 118 000 случая в 114 държави, 4291 души са изгубили живота си

"Спираме всички посещения от Европа в Съединените щати през близките 30 дни. Новите правила ще влязат в сила в полунощ в петък. Тези ограничения ще се променят в зависимост от ситуацията." - заяви Тръмп в обръщение към нацията, произнесено в Белия дом.

По думите му, забраната ще важи и за внос на стоки от Европа.

Определяйки коронавируса като "чуждестранен", Тръмп отправи критика към европейските лидери за това, че не са предприели решителни действия срещу разпространението на заразата на стария континент.

Италия затваря всички магазини освен хранителните и аптеките

Италия затваря всички магазини освен хранителните и аптеките

Премиерът Конте излезе с обръщение...