Заради пандемията с коронавируса SARS-CoV-2 Норвегия отмени съвместните учения с НАТО Cold Response, предаде Дойче веле.

"Разпространението на коронавируса излезе от контрол. Предпочитаме да запазим боеспособността на армията, за да имаме възможност да оказваме подкрепа на обществото в предстоящото бурно време." - заяви пред журналисти шефът на оперативния център на норвежката армия Руне Якобсон.

СЗО обяви коронавируса за пандемия
Обновена

СЗО обяви коронавируса за пандемия

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи на брифинг, че има повече от 118 000 случая в 114 държави, 4291 души са изгубили живота си

Зимните учения на норвежките въоръжени сили Cold Response в северните райони на страната започнаха на 2 март и трябваше да продължат до 18 март. Планираше се в четвъртък, 12 март, да започнат полеви учения с участието на близо 15 хиляди военни от Норвегия, както с формирования от страните от НАТО - Белгия, Дания, Германия, Франция, Великобритания и САЩ.

Ситуацията с разпространението на коронавируса в света продължава да се влошава. Днес СЗО обяви, че заразата вече е прераснала в пандемия. По света са регистрирани над 118 хиляди случая на заразяване с коронавируса, а жертвите на болестта са над 4000. Пандемията обхвана 114 държави. Най-засегнати са Китай, Южна Корея, Италия и Иран