Считаме, че въвеждането на стабилизиращи механизми за избягване на дълбока икономическа криза в Европейския съюз трябва да бъде на дневен ред. Споделяме загрижеността на лидерите на профсъюзите и представителите на МСП относно липсата на механизми за помощ, насочени към защита на уязвимите предприемачи, които ще пострадат най-много от рецесията. Трябва да помним икономическата криза, започнала през 2008г.

Това се казва в писмо на евродепутати до председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод на пандемията от коронавирус, засегнала повече от 120 дуржави в света. Писмото е подписано от евродепуати от Чехия, Малта, Гърция, катобългарският им колега Радан Кънев също е подписал, съобщиха от неговия пресцентър. 

Според най-новите данни и изявления на множество високопоставени финансови анализатори и организации, Европа е на ръба на рецесията. Германия, Франция, Холандия и други водещи икономики на ЕС показват непрекъснат спад на темповете на растеж на БВП, което предизвиква спекулации и оправдани притеснения за бъдещето на европейската икономика като цяло.

Поради пандемията, причинена от COVID-19 и предпазните мерки, предприети от държавите-членки на ЕС - включително принудителната карантина, наложена на служителите и дистанционния труд, може да се очаква по-нататъшен спад на растежа на БВП.

СЗО: Коронавирусът е пандемия, която може да се контролира

СЗО: Коронавирусът е пандемия, която може да се контролира

Той изрази дълбоко безпокойство от това, че някои държави не реагират на тази заплаха с необходимото ниво

Пренебрегването на проблема или създаването на ненужни обструкции може да ни струва много скъпо, както беше тогава. Призоваваме Европейската комисия да обмисли прилагането на адекватни мерки за подкрепа на европейската икономика и защита на европейските граждани.

Вярваме, че предстоящата рецесия може да бъде облекчена и накрая преодоляна, само ако се изправим обединени пред това предизвикателството. Сега повече от всякога ЕС трябва да покаже силата си и да окаже помощ на своите граждани. Ако не успеем да изпълним обещанията си за по-добро бъдеще и се оставим неподготвени за рецесията, всички ще понесем последствията, а идеята за Европа, която е в полза и помощ на гражданите, може да бъде поставена на изпитание, се казва още в писмото.

Припомняме, че по последни данни, в световен план починалите само за 2 месеца вече са почти 5000 души, а заболелите - повече от 133 180 души. Редица държави въведоха крайни мерки, като карантина за цялата територия, затваряне на граници, затваряне на училища, магазини и други.