В рамките на два дни са разработени вариантите на предпазното облекло, което ще се произвежда у нас. От днес започва реално тяхното производство. Това заяви на брифинг в Института по отбрана министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По думите му България има индустрия и предприятия, които са високо технологични и могат да произвеждат стоки, които са по-добри от тези, които внасяме от чужбина.

Облеклата отговарят на най-високите стандарти и издържат на критични условия, много по-тежки и много по-трудни, подчерта Ананиев.

Той заяви, че е направил заявка за 70 000 предпазни облекла и 70 000 специални маски.

Здравният министър изтъкна, че облеклата са изключително функционални, много леки и със сериозна защита.

Той увери, че с облеклата се осигуряват напълно потребностите на лечебните заведения, на всички болници и на общопрактикуващите лекари.

Облеклата и маските ще бъдат предоставени първо на инфекциозните отделения на болниците и на местата, където са огнищата на коронавирус.

Снимка 471157

Източник: news.bg

По думите на полковник Димитър Кирков платовете за предпазните облекла са покрили изискванията на платовете за облеклата на отбраната. Даже единият от производителите имал далеч по-високи параметри.

Той подчерта, че те са достатъчно надежди, за да предпазят медицинските лица.

Две са фирмите, които ще произвеждат предпазните облекла. 70 000 специални маските ще бъдат предоставени от резерва на армията. Началникът на института по отбрана полковник Кирков обясни, че има достатъчно предпазни маски. 

На въпрос дали маските и облеклата ще бъдат удобни за медицинския персонал, ген. Венцислав Мутафчийски подчерта, че не е важен толкова комфортът, а най-вече сигурността. 

Той уточни, че предпазните облекла ще бъдат за многократна употреба, както и маските. Облеклата са непромокаеми и могат да се измиват и след това отново да се използват.

С облеклото и специалните маски ще бъдат снабдени и служителите на МВР по границите.

Единият производител е в състояние 4000 метра на денонощие да произведе. Количествата били достатъчно за изработване на няколко хиляди бройки.

Предпазните маски представляват техническо средство за ядрена защита. Същите маски са предназначени да предпазват от радиоактивен прах и аерозоли от различни субстанции.

При тези маски се вдишва през филтрите и се издишва през клапан.

По думите на ген. Мутафчийски, започвайки производството на тези костюми може да проявим солидарност и към други държави, но първо трябва да задоволим нашите нужди.

Той отбеляза още, че няма изискване облеклата да бъдат стерилни. 

Коронавирусът е лесен за дезинфекция, един разтвор на алкохолна основа го убива. Вирусът не е издръжлив във външна среда, допълни ген. Мутафчийски.