Два нови случая на коронавирус са установени тази нощ. Единият е от Плевен, другият от София. Така общо случаите у нас стават 43, като двама от тях починаха.

С особено внимание се следи мъж в "Пирогов", който е с двустранна пневмония и допълни заболявания, включително инсулт. Той засега няма нужда от интубация. На този етап той е в стабилно състояния, както и останалите приети в болница пациенти.

Първи установен случай на коронавирус във Варна

Генерал Венцислав Мутафчийски заяви, че се засилва контролът на нашите граници с внимание към заради прибиращите се наши сънародници. Дори и днес е много вероятно задължителна карантина да се въведе за прибиращите се и от други държави, тъй като заразените са от пъстра палитра - от Дания, Франция, Австрия. "Като че ли всички държави започват да стават все повече рискови", коментира Мутафчийски.

Нови ограничения за движение въвеждат Албания, Румъния, Португалия, Норвегия, Сърбия

Нови ограничения за движение въвеждат Албания, Румъния, Португалия, Норвегия, Сърбия

Заради пандемията от COVID-19...

За друг проблем говори днес Мутафчийски - за нечетливите адреси в декларациите, които се подписват от прибиращите се наши сънародници. В този проблем роля има и факторът грамотност. Служителите на границата са инструктирани да следят за истински и четливо и изписване на всички данни, тъй като служителите на РЗИ и МВР не могат след това да открият адреса.

Създадени са групи за издирване от служители на МВР и РЗИ, но има сериозен недостиг на персонал. Обмисля се мобилизация на служители на Регионалните здрави каси и на БАБХ.

Шефът на Оперативния щаб изрази своето удовлетворение от кампанията за набиране на доброволци, която се провежда в Александровска болница и във ВМА. Заявилите се 75 души в Александровска болница показват, че българските медици са с високо съзнание и действа окуражаващо и обнадеждаващо. Сред записалите се са бившият областен управител на Перник Ирена Соколова, както и бившият министър Илко Семерджиев. Във ВМА има записали се като доброволци студенти и специализанти.

На Балканите случаите продължават да се увеличават - Гърция 228, Албания - 38, Босна и Херцеговина - 21, Румъния - 123, Сърбия - 46, Хърватия - 39, Словения - 181.

Редица държави след Италия въвеждат допълнителни мерки, като Франция вчера въведе извънредно положение, а Бавария е първата провинция от Германия, която прави това.

Посолството ни в Белград ще съдейства на блокираните по границата с Хърватия

Посолството ни в Белград ще съдейства на блокираните по границата с Хърватия

До часове отварят транзитен коридор...

В Италия, според Венцислав Мутафчийски, пикът не е преминат, като са установени 3597 нови случая, като общо заразените са 21 157 души. Само за последното денонощие са починали 175, като така смъртните случаи стават общо 1400 общо. Само към момента 1500 са критичните случаи. Само във Великобритания 1100 са новите случаи, като за последното денонощие починалите са 10.

Венцислав Мутафчийски предостави данни и от света: Иран 12000 са вече заразените, Испания - 6391, като за денонощие починалите са 60, Германия - 4599, 646 са новите регистрирани случаи, във Франция 91 са починалите.

Заразата се разраства и в САЩ, където са достигнали до 9000, новите случаи са 742, като 60 са починали.

Хронологията:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба

11 март - първата жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 2 нови установени.