Депутатите приеха окончателно последните поправки в Закона за извънредното положение, с които срокът на документите за самоличност, изтичащи до 31 януари догодина се удължава с още 6 месеца, съобщи БНР.

Това означава, че личните документи, които изтичат до 31-ви януари догодина, ще бъдат валидни до 2-ри август 2021-ва. Българските граждани, чиито лични документи са с удължена валидност, ще могат в условията на пандемия да напускат държавата, в която пребивават, и да се завърнат в България.

Със 6 месеца удължават срока за изтеклите лични документи

Със 6 месеца удължават срока за изтеклите лични документи

Целта е да не се получават струпвания в МВР

Предвижда се също така и чужденци, влезли на територията на страната по законов път, да могат да напускат България в рамките на удължения срок на валидност на документа за самоличност и при условие, че има осигурен транзит за държавата на крайната му дестинация. Поправките позволяват още при усложнена епидемична обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт да могат еднократно да прекратяват провеждането на открити съдебни заседания за не по-дъбъг период от 14 дни и те да бъдат отсрочени.

Депутатите приеха да отпадне парламентарният контрол, в който трябваше да участват вицепремиерите Марияна Николова и Екатерина Захариева и четирима министри и обсъдиха на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.