С 18 гласа "за" и без "против" и въздържали се депутатите в правна комисия приеха предложението на ГЕРБ да се удължат с 6 месеца изтичащите до 31 януари лични карти и паспорти, съобщи "24 часа".

Целта е да не се получават струпвания в МВР за смяна на документите. В началото на епидемията бе решено, че срокът на личните документи, които изтичат в периода 13 март - 31 октомври ще бъде удължен с шест месеца.

Сега управляващите предлагат това удължаване на валидността да бъде удължено и за изтичащите лични карти и паспорти през месеците ноември, декември и януари.

Министесртвото на външните работи вече обяви, че 48 държави са изразили готовност да допуснат български граждани с изтекли документи да се завърнат в България при условие на реципрочност, каза още Ципов. Това означава, че България ще даде възможност на чуждестранни граждани у нас да са с удължен срок на изтичащи лични документи, докато се завърнат в страната си, за да ги подновят.

Можем да подаваме заявления за лични карти във всяко едно районно управление

Можем да подаваме заявления за лични карти във всяко едно районно управление

Всички териториални звена ще работят с удължено работно време от 8.30 до 18.30 ч.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат промени и в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, която засяга достъпа на чужденци до българския пазар на труда. От левицата възразиха единствено срещу тези промени, като пожелаха да се съгласува със синдикатите.

Законопроектът ще бъде представен на извънредно заседание на съвета за тристранно сътрудничество, обясни Красимир Ципов и добави, че законопроектът ще оптимизира разходите на МВР за издаване на документи за самоличност и няма да се отрази на държавния бюджет.