Държавна агенция "Електронно управление", Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ) приключиха удостоверяването на машините за гласуване за изборите на 14 ноември 2021 г. На експертната среща беше представен и проект на доклад за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване и придружаващият софтуер.

ГЕРБ сезира ДАНС за доставката на допълнителни 228 машини

ГЕРБ сезира ДАНС за доставката на допълнителни 228 машини

Моят противник е Радев, Рашков е изпълнител на неговите мръсни поръчки

Процедурата по удостоверяването на машините за гласуване започна на 22.10.2021 г., като беше спазен и съгласуваният с ЦИК краен срок на удостоверяване - 5 ноември 2021 г. БИС оцени съответствието на машините за гласуване с изискванията за валидността и автентичността на документите; БИМ направи оценка на машините за гласуване относно хардуерната конфигурация; ДАЕУ, оцени съответствието на машините за гласуване относно функционалността със софтуера и сигурността на информацията, която се въвежда, обработва, съхранява и извежда от устройството. Трите институции представиха своята дейност, извършена по утвърдена Методика и посочени изисквания в съответните Приложения към нея.

анкета

За трети път през 2021 – как гласувате?

Виж резултати

ГЕРБ/СДС 29.2%

БСП за България 9.1%

Има такъв народ 4.7%

Демократична България 7.1%

ДПС 1.3%

Изправи се! Ние идваме 2.9%

Продължаваме промяната 20.3%

Възраждане 20.4%

ВМРО 1.5%

Друг 3.5%

По време на удостоверяването, регистрираните предварително от ЦИК представители на партии, коалиции, инициативни комитети, български неправителствени организации и БАН, както и мисията за наблюдение на изборите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) имаха достъп до предоставените от ЦИК машини за гласуване.