По време на извънреден брифинг бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов изрази своето недоумение, затова че в склада, в който се съхраняват машините за гласуване, са докарани още 228 машини. Той определи ситуацията като Костинбродският сценарии. Борисов обясни, че е разбрал за допълнителните машини от бивши служители на МВР, възмутени от изказвания на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. 228 машини по 1 000 гласа правят 228 000 гласа - една парламентарна група. Не случайно някои партии искаха контролните разписки да се броят от машини, напомни той.

"Костинброд": в деня за размисъл преди изборите май 2013 г. по сигнал на депутата от БСП Мая Манолова МВР и ДНС нахлуха в печатница, където се съхраняват бюлетини, а от ефира журналистът Николай Бареков обяви, че това е подготовка за фалшификация на изборите. Единственият обвинен по разследването - главсекът на МС Росен Желязков - бе оправдан от съда, който не сметна, че има изобщо такава афера.

С тези допълнителни машини, могат да правят каквото си поискат, само да не излязат с номера, че са за Албания, Грузия или са за резервни части. Тези машини нямат работа в този склад, подчерта Борисов и даде пример, че все едно барманът да си вкара нелегално уиски и да си го продаде за негова сметка за колкото пари иска.

Борисов уточни, че има свестни хора в ЦИК, но не се знае за какво предназначение са докарани допълнителните 228 машини. От ГЕРБ недоумява какво правят черните машини при белите. Борисов недоумява защо с неизвестно предназначени машини българите да отидат да гласуват. Всичко честно и почтено се изчегъртва в момента. Ние не знаем и тези машини за чужбина, дали са подменили, запита Борисов.

Добавиха 24,6 млн. лв. по бюджета на ЦИК за допълнителните машини

Добавиха 24,6 млн. лв. по бюджета на ЦИК за допълнителните машини

Парите са за договори за доставка на 1 600 машини за гласуване

От своя страна, бившият зам.-външен министър Георг Георгиев съзря в допълнителните 228 машини Костинброд - 2. Никой няма обяснение по каква причина се налага да има допълнителни машини. Този брутален цинизъм изисква борецът за правда и морал Бойко Рашков да дойде с шефа на ДАНС и ЦИК какво възнамеряват да вършат с машините, настоя Георгиев. Какво налага от обществото скрито да се допоръчват машини, тъй като не се знае какво има в тях, недоумява Георгиев.

От ГЕРБ възнамеряват да сезират ДАНС за доставката на допълнителните 228 машини. Ако не са докарани такива допълнителни машини от ГЕРБ са готови да се извиняват с аргумент, че били подведени.

Борисов съзря още, че ще има голяма лапаница на изборите. Той помоли медиите да влязат в склада и да снимат дали има 228 машини в повече за изборите на 14 ноември. Ние искаме да ги оправдае, не искаме да ги обвиним, че правят служебно Румен Радев отново президент, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

ЦИК все пак ще мисли в колко секции да се броят контролно разписки

ЦИК все пак ще мисли в колко секции да се броят контролно разписки

Комисията се притеснява за вота с мобилните урни

"Кой разреши да влязат тези машини в охраняемия склад, за който плаща държавата? Кой", запита Борисов, като уточни, че няма да направи опит да влезе в склада. За него вече изборите са компрометирани, защото това е само видимата част, но какво се случва с флашките, кодовете, където четири души пипат машините, какво се случва в чужбина - не се знаело. Борисов е готов да поднесе най-големи извинения, ако няма допълнителни машини, но по негов информация има черни 228 машини при белите.

"Моят противник е Радев, Рашков е изпълнител на неговите мръсни поръчки", заяде се Борисов със служебния вътрешен министър.

Борисов отново посочи, че болниците са препълнени, починали са много, има хаос и ужас, а действията на служебното правителство, са да отвлекат вниманието от тази посока. Няма да броят квитанции, но поне да сложат качествени машини за гласуване, а не да ми играят с резервни зарчета на табла, подчерта Бойко Борисов.

По думите му "голямото движение в склада с големите кашони", където се съхраняват машините за изборите на 14 ноември започнало веднага щом като ГЕРБ пуснали съобщението за извънредната пресконференция.