Оправдателната присъда на бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков по т.н. "Костинбродска афера" влезе в сила. Обвинението срещу Желязков беше за извършено престъпление по служба - неосъществяване на контрол при отпечатването на бюлетините, за да набави облага за печатницата "Мултипринт".

Прокуратурата се е отказала да протестира решението на Софийския градски съд, въпреки че при произнасянето на съда преди няколко седмици обвинителите Неодора Златева и Нина Кирилова заявиха, че ще протестират решението.

От прокуратурата са отказали на коментират пред БНР мотивите за отказа.

Припомняме, по време на делото от държавното обвинение настояваха за двегодишна условна присъда с четири години изпитателен срок за Росен Желязков. Също така се искаше в присъдата да се включи и забрана за бившия главен секретар на МС в служебния кабинет на Марин Райков да заема висши държавни или обществени постове за две години.

Така окончателно и близо 2 години след шумния скандал и твърденията, че е осуетена безпрецедентна подмяна на вота за парламентарните избори с намерени 400 хиляди надтиражни и годни за гласуване бюлетини, случаят приключи с оправдаването на единствения подсъдим по делото.

За аферата "Костинброд" сигнал подаде депутатът от БСП Мая Манолова. В Деня за размисъл преди изборите прокурори и служители на ДАНС и МВР нахлуха в печатницата, а тогавашният журналист, а днес евродепутат Николай Бареков обяви в ефир, че се е подготвяла фалшификация на изборите.

В обвинителния акт на Росен Желязков се твърдеше, че бездействието му е провокирало обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт.

След като чу в средата на април "невинен", Желязков, който в момента е съветник на премиера Бойко Борисов, каза, че има "институционално мислене", затова и няма да съди държавата в Страсбург.