Да, аз подадох сигнала до прокуратурата. Получих информация, че се готви сериозна фалшификация на предстоящите избори, прецених я за достатъчно сериозна и подадох сигнал.

Това признание направи Мая Манолова от БСП и добави, че не разбира истерията, която се е създала около факта, че именно тя е автор на въпросния сигнал. „Все едно да знам за обир, да подам сигнал и после обирджията да ме обвини, че не е станал милионер", обясни тя.

Манолова е имала съмнения откъде Цветан Цветанов е знаел още в неделя вечер, че сигналът е подаден от нея, но днес това е станало ясно - най-вероятно от ДАНС, откъдето са и така наречените „достойни прокурори".

Манолова обясни, че не дава брифинг, за да се оправдава, тъй като ситуацията е много проста - получила е информация, подала е сигнал и се е подписала с името си.
„Очевидно сигналът се оказа основателен. Аз ли да се оправдавам или онези, които са готвели грандиозна фалшификация", попита Манолова.

Тя отказа да спори с Бойко Борисов и заяви, че щом лидерът на ГЕРБ смята, че тези бюлетини са щели да му донесат 5-6%, от БСП нямат какво да добавят.

„Какво би станало, ако ДАНС се бяха активизирали и бяха разбрали, че съм знаела за готвена фалшификация и не съм сигнализирала? Тогава нещата щяха да се обърнат и аз да се окажа нарушител на закона", подчерта Манолова. По нейни думи готвени фалшификации трябва да се прекратяват своевременно, защото жалбите постфактум не дават резултат.

Освен Мая Манолова на брифинга на „Позитано" присъстваха и Михаил Миков и Петър Курумбашев.
Миков оправи призив към ЦИК да не остават настрана и да отговорят има ли нарушение на чл.162 ал. 4 от Изборния кодекс.
Министерски съвет пък да отговори как е сключван договорът и кой носи отговорност за това нарушение.

„Изумих се как ей така са се внасяли и изнасяли бюлетини. За тази цел има едно количество, които се съхраняват в РИК. За София-област трябва да има допълнителни 24 000 бюлетини в РИК, а не да ги искат от печатницата - това е абсурдна процедура и звучи ми невероятно", обясни Манолова и допълни, че това говори за липса на всякакъв контрол.

Петър Курумбашев призова да си зададем въпроса защо само една партия непрекъснато се оправдава за въпросните бюлетини. „Защо го правят, щом не са засегнати", попита риторично той и добави, че служебният премиер Марин Райков е добре да знае, че ангажиментите на Министерски съвет продължават до 13 май.

Социалистите се обединиха, че писмото от „достойните прокурори" нарочно се подава точно в този момент, тъй като има за цел да отклони публичното внимание, може би вероятно и с оглед вчерашното искане за сваляне на имунитета на Цветан Цветанов.
Припомняме, главният прокурор съобщи, че ще поиска по надлежния ред 42 НС да снеме имунитета на бившия вътрешен министър.

Манолова отказа да разкрие публично как и кога точно се е сдобила със сигнала. Все пак тя отбеляза, че е получавала подобни информации на няколко пъти, а освен това още когато е разбрала, че именно тази фирма печели обществената поръчка за напечатване на бюлетините е очаквала опити за фалшификации.

На въпрос какви разговори е имала с прокуратурата Манолова призова журналистите да попитат Цветан Цветанов, тъй като той е „най-информираният" човек, що се отнася до телефонни разговори.

Червеното острие разкри също така, че снощи е получила многократни мълчаливи анонимни обаждания на мобилния си телефон, за което ще сезира прокуратурата. „Не се страхувам. Ако се страхувах, нямаше да подавам сигнал, но най-малкото ще трябва да си сменя номера", коментира тя.

„Стана модерно да се задават въпроси, за да не се дават отговори. Цветанов каза след изборите, че ще каже дали ще се откаже от имунитета си. Сега е момента да даде отговор на този въпрос, а Бойко Борисов да отговори за разговора с Николай Кокинов и Мирослав Найденов", призова Курумбашев.

От БСП се обявиха за законови промени, които да способстват за много по-сериозен контрол върху напечатването и съхранението на изборните бюлетини оттук нататък, като според тях е резонно е да се направи промяна и частни печатници да не могат да поемат такива поръчки.