Броени часове след като решението на Върховния административен съд отмени частта от издадените от ЦИК методически указания за провеждане на изборите, касаеща задължителното контролно преброяване на разписките, от комисията все още не се отказват от ръчното броене на книжата.

"Решението излезе съвсем скоро, запознали сме се с него единствено в лично качество. В следващите дни трябва да има решение как да се процедира", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева. И подчерта нееднократно - контролното броене, както повелява решението на магистратите, има само информативен характер и няма да се отрази на официалните изборни резултати.

"Решението на ВАС отменя единствено точка 3, а не цялата разпоредба", посочи от своя страна Цветозар Томов. При проверките досега в предишните 2 вота няма установени грешки, причината за която да е машината или софтуерът, а е имало единствено такива, дължащи се на човешкия фактор, категоричен бе още той.

Страх ги е от контролните разписки, убеден Борисов

Страх ги е от контролните разписки, убеден Борисов

Лидерът на ГЕРБ повтори, че софтуерът се манипулира

"Подготовката за изборите върви сравнително нормално, при всички случаи няма проблем, който не можем да разрешим, в това число и тези, които толкова усилено се коментират в медиите", допълни говорителят на ЦИК.

Като повод за притеснения отчасти той посочи мобилните урни за гласуване за хората с увреждания. Причината - усложняването на епидемиологичната обстановка. От ЦИК обаче уверяват, че правят всички възможно, за да може всеки български гражданин да упражни конституционното си право на глас.

Всички допълнителни 1600 устройства, които поиска избирателната комисия за предстоящия вот вече са доставени и се съхраняват заедно с останалите машини, стана ясно още на брифинга.

"Прозрачност без граници" очаква сцените от "Арена Армеец" заради броенето на разписки

"Прозрачност без граници" очаква сцените от "Арена Армеец" заради броенето на разписки

Решението на ЦИК може да доведе и до отпадането на преференциите