Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия за броенето на разписките от машините.

Припомняме, административно дело беше образувано по жалби на "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Продължаваме промяната", "Демократична България - Обединение", Мартин Димитров и Петър Славов.

ВАС разгледа делото на жалбоподателите срещу решението на ЦИК за ръчно преброяване на контролните разписки от машинното гласуване на 14 ноември.

В пленарната зала жалбоподателят Мая Манолова заяви, че решението на ЦИК е неправилно и незаконосъобразно. Тя не изказа повече доводи и поиска съдът да отмени решението на ЦИК. Според адвокат Николай Хаджигенов  решението на ЦИК въвежда дублиращи резултати от машинното гласуване, което обезсмисля самото гласуване. Контролните разписки могат да се броят само тогава, когато машините блокират или има някакъв технически проблем, аргументира се Хаджигенов.

Съдът реши - единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите.

Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес, според Цветозар Томов

Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес, според Цветозар Томов

Приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден

Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат.

С решението си ВАС указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.

Росица Матева притеснена от грешки в протоколите

Росица Матева притеснена от грешки в протоколите

Възможно е поне с 2-3 часа да се забави краят на изборния ден