Председателят на коалицията "Изправи се. БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) Мая Манолова атакува във Върховния административен съд (ВАС) решението за ръчното преброяване на разписките от машинното гласуване на предсрочните парламентарни и президентски избори на 14 ноември.

Жалбата на ИБГНИ е подкрепена от "Продължаваме промяната", като Манолова призова и "Демократична България" да обжалва решението на ЦИК. ВАС трябва да се произнесе в 3-дневен срок.

Пред журналисти Манолова обясни, че решението на ЦИК тежко нарушава Изборния кодекс и е опит да бъдат върнати схемите за манипулации и кражбата на вот в СИК. Машинното гласуване е въведено, за да не пипат човешки ръчички, за да не пипат ръцете на партийни представители в СИК в бюлетините, напомни тя, добавяйки, че във времената на Борисов не било важно кой гласува, а кой брои резултатите от вота.

Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес, според Цветозар Томов

Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес, според Цветозар Томов

Приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден

Тя посочи, че едно ново мнозинство в ЦИК, в което са включени ГЕРБ, ДПС, БСП, но и ИТН, въвежда броене на разписките на машините. Манолова показа примерни разписки от машинното гласуване. Нито един наблюдател и застъпник няма да може да провери дали купчинките от такива разписки отговарят на действителното гласуване. Такава бележка може да си напечата всеки, не е прозрачна и в една непрозрачна кутия може да си пуснем каквото си искаме, уточни Манолова.

Тя изтъкна обаче, че правна стойност ще има протоколът след броенето на хвърчащите бележки. "Протоколът след броенето на хвърчащите хартийки ще има доказателствена сила за резултатите в избирателните секции. В Изборния кодекс не са предвидени подобни действия, защото, ако бяха предвидени, щеше да има защита и правила. Всичко това слага кръст на машинното гласуване и на честните избори. Мнозинството в ЦИК връща манипулацията и подправянето на изборните резултати", категорична бе Манолова.

По думите ѝ вратата за кражба на гласове и манипулация на изборите се отваря широко от мнозинството в ЦИК - ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН. Какво се промени през последния един месец, че ИТН и БСП сменили своята позиция, недоумява Мая Манолова. Текстове в ИК, които да възлагат на СИК да брои хвърчащите бележки, няма. Това се прави в тежко нарушение на ИК и по силата на новото мнозинство, което се е сформирало в ЦИК, се гази честността на вота, подчерта Мая Манолова.

ЦИК: Ще се броят всички разписки от машинното гласуване

ЦИК: Ще се броят всички разписки от машинното гласуване

Важи както за парламентарните, така и за президентските избори...

На въпрос дали, ако ВАС не уважи жалбата на ИБГНИ, подкрепена от "Продължаваме промяната", ще бъде поискано касиране на вота, Манолова заяви, че целта е да се създаде хаос на изборите и нестабилност на изборните резултати. Борисов може да печели избори само чрез манипулации, но защо ДПС, БСП и ИТН играят в неговия отбор, е изключително важен въпрос. Това решение на ЦИК е насочено срещу ИБГНИ, ДБ и "Продължаваме промяната". Ние сме последната спирачка пред статуквото и неговото завръщане обратно във властта. Ние искаме честни избори, а не манипулации, настоя Манолова.

Адвокат Николай Хаджигенов запита кой не иска честни избори, кой го е страх от честни избори и кой има интерес от нечестни избори.

От "Продължаваме промяната" изпратиха и позиция, в която подчертават, че машинното гласуване се доказа като една от ефективните мерки в борбата с купения вот и допринася за повишаване на доверието на обществото в провеждането на честни избори.

Завръщането към ръчно броене на хартиени разписки не съответства на тези цели и може единствено да създаде ненужно напрежение в изборния ден, категорични са те.

Общественият съвет към ЦИК предлага проверката на хартиените разписки да става в РИК или ЦИК

Общественият съвет към ЦИК предлага проверката на хартиените разписки да става в РИК или ЦИК

Смята СИК за ненадеждни…