Общественият съвет към ЦИК препоръчва проверката на хартиените разписки от машинното гласуване при следващите избори да става в РИК или ЦИК, а не в секционните комисии. Предложението е направено във връзка с преброяването на контролните разписки от гласуването на 11 юли 2021 г, уточняват от съвета.

"Общественият съвет извърши проверка на протоколи от броенето на контролните разписки от машинното гласуване (МГ) на 11 юли 2021 година. Не бяха установени индикации за неточности в резултатите от МГ. Прегледът на документите обаче показа, че методът за броене на разписките от машината на ниво секция е ненадежден." - заявяват от Обществения съвет в съобщение, разпространено до медиите.

И Общественият съвет към ЦИК пита за контролното броене на разписки

И Общественият съвет към ЦИК пита за контролното броене на разписки

От ОС предлагат "пълзящо броене"

"Предлагаме метода на пълзящото броене, при което се започва от малка извадка, а при надхвърляне на предварително избраната като приемлива степен на несъответствия извадката се увеличава. Да се използват четци на QR-кодове и съответният софтуер." - се казва още в изявлението.

От Обществения съвет напомнят, че с решение на ЦИК № 445-НС от 10 юли 2021 г. бяха определени 1343 секции в страната (всяка седма), в които избирателните комисии бяха задължени след приключване на машинното гласуване да преброят контролните разписки и да попълнят т.нар. КР- протокол с всички гласове за партии и коалиции и с преференциите за отделните кандидати. Зад това решение стои значителният обществен интерес към сигурността на машинното гласуване.

Броят контролните разписки в 1343 секции у нас и в 39 секции в чужбина

Броят контролните разписки в 1343 секции у нас и в 39 секции в чужбина

Мустафа Карадайъ призова тази сутрин да се броят навсякъде

"До днес ЦИК не е публикувала на сайта си тези КР-протоколи (а само част от получените след гласуването в чужбина), нито е оповестила анализ на контролното броене.

След като на 1 октомври в публикувано в медиите становище Общественият съвет изрази безпокойство и недоумение, ЦИК покани ОС да направи своя проверка.

Членове на ОС извършиха на доброволни начала анализ на част от наличните в ЦИК материали - КР протоколи, попълвани от секционните комисии вечерта на 11 юли (оригинали), и разпечатки на т.нар. числови данни, които отразяват записаното в паметта (флашката) на машината в съответната секция." - допълват от съвета.

Посочва се, че в повече от половината от прегледаните от протоколи не е имало разминавания спрямо числовите данни. В останалите откритите несъответствия са били почти всички в частта преференции и с много редки изключения в гласовете за листи.

Съдът отхвърли искането на ГЕРБ/СДС да се броят контролните разписки

Съдът отхвърли искането на ГЕРБ/СДС да се броят контролните разписки

Контролната разписка няма характер на документ, отразяващ вота на избирателя

"Тези несъответствия могат да се обяснят с човешки грешки при попълване на КР протоколите и бяха в рамките на очакваното от екипа на ОС за количеството на такива грешки при допълнително натоварване след повече от 12-часов работен ден. Като илюстрация, оставяна бе непопълнена клетката "Без преференции" за една или повече кандидатски листи; забелязано бе т.нар. "приплъзване", например в КР протокола числата за преференциите за кандидати 112 и 113 да са разменени." - констатират от Обществения съвет.

"Не бяха наблюдавани разминавания между сравняваните документи, които да навеждат на подозрението, че числовите данни (регистрирани от машината и достъпни на сайта на ЦИК за всяка секция) системно се различават от тези на контролните разписки, които избирателят взема в ръка като свидетелство за подадения вот. На този фон проверяващият екип на ОС забеляза контраст между КР протоколите с известен брой несъответствия спрямо числовите данни, от една страна, и някои КР протоколи с безупречни съответствия, съставени за нереално кратко време (според отбелязания в тях час на подписване). Не може да бъде доказано, нито отхвърлено съмнението, че при попълването на КР протоколите някои секционни комисии не са реално броили хартиените разписки, а са преписвали числата от финалния протокол, който машината отпечатва при приключване на изборния ден. На наблюдателите е известна мотивацията на СИК да приключат по-бързо работата си на място, за да са по-напред в предаването на изборните книжа в РИК." - отбелязват от съвета.

Заключението за ненадеждност на броенето на КР разписките на ниво секция се потвърждава от наличието на КР протоколи с непопълнени страници и факта, че в някои избирателни райони извадката на ЦИК не е изпълнена, тоест някои СИК не са предали своите КР протоколи, казват още от Обществения съвет.