"Аз съм твърдо против решението за броене на разписките от машините за гласуване. Това е риск за изборния процес". Това каза пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК и говорител на комисията. Той уточни, че не е присъствал на заседанието, когато е гласувано да бъде вписана тази процедура в методическите указания за машинното гласуване на изборите на 14 ноември. Томов допълни, че би призовал колегите си в ЦИК да отменят това решение.

По думите му това решение може да създаде много проблеми на секционните избирателни комисии в деня на изборите при броенето на гласовете - обърквания, грешки. "Грешките, които са отчитани, са човешки", отбеляза той.

ЦИК: Ще се броят всички разписки от машинното гласуване

ЦИК: Ще се броят всички разписки от машинното гласуване

Важи както за парламентарните, така и за президентските избори...

Той подчерта, че тази процедура обезсмисля машинното гласуване. По думите му главното предимство е да имаме отчетен резултат без човешка намеса, която винаги е по-ненадеждна и в много случаи е манипулативна. "Получава се абсурд - хвърляме пари да въведем машинен вот, а се връщаме към технология на проверка на резултат с ръчно броене. Това е все едно да си купите автомобил и да го бутате, вместо да го включите да се движи с двигателя, който има", даде пример зам.-председателят на ЦИК.

Томов беше категоричен, че приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден. "Досега грешка в машинното отчитане на резултатите не сме засичали. Ако има грешки, те ще са при ръчното броене на разписките", отбеляза той.

Общественият съвет към ЦИК предлага проверката на хартиените разписки да става в РИК или ЦИК

Общественият съвет към ЦИК предлага проверката на хартиените разписки да става в РИК или ЦИК

Смята СИК за ненадеждни…

Цветозар Томов изказа мнение, че заради силната COVID вълна са необходими още мерки за начина на гласуване на хората, защото има много карантинирани и изолирани граждани и притеснението е дали ще има достатъчно мобилни урни.