Централната избирателна комисия реши на днешното си заседание, че ще се броят всички разписки от машинното гласуване на 14 ноември, съобщи БНТ.

Приетата поправка ще важи както за парламентарните, така и за президентските избори.

За предния вот беше решено ще се броят само представителна извадка от бележките. Бяха определени 1343 секции в страната, в които избирателните комисии бяха задължени след приключване на машинното гласуване да преброят контролните разписки и да попълнят т.нар. КР-протокол.

Общественият съвет към ЦИК предлага проверката на хартиените разписки да става в РИК или ЦИК

Общественият съвет към ЦИК предлага проверката на хартиените разписки да става в РИК или ЦИК

Смята СИК за ненадеждни…

Днес ЦИК определи и правилата за гласуване на избирателите под карантина или изолация. Подвижните избирателни секции, в които ще се гласува, ще се образуват, ако до три дни преди деня на вота - 14 ноември, има не по-малко от 7 подадени заявления до кмета на общината, населеното място или района.

Ако един избирател отговаря едновременно на изискванията за гласуване с подвижна избирателна кутия в секция за избиратели с трайни увреждания и в секция за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация, той гласува във втория вид секция, се казва в съобщение на ЦИК.