Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе на 4 ноември в 10 часа срещу решението на ЦИК за ръчно преброяване на контролните разписки от машинното гласуване на 14 ноември.

В пленарната зала жалбоподателят Мая Манолова заяви, че решението на ЦИК е неправилно и незаконосъобразно. Тя не изказа повече доводи и поиска съдът да отмени решението на ЦИК.

Според Манолова няма никакви мотиви за приемане на отделно решение на ЦИК за ръчно броене на контролните разписки, но ще удължи времето на СИК. В условията на коронавирус е неприемливо, посочи тя, добавяйки, че разписките нямат никаква правна защита.

Е-бюлетините ще са на по две страници на екраните на машините

Е-бюлетините ще са на по две страници на екраните на машините

Няма да има трета страница в електронната бюлетина за избор на депутати

По думите ѝ контролните разписки нямат състав и характер на документ.

Адвокат Николай Хаджигенов заяви, че решението на ЦИК въвежда дублиращи резултати от машинното гласуване, което обезсмисля самото гласуване. Контролните разписки могат да се броят само тогава, когато машините блокират или има някакъв технически проблем, аргументира се Хаджигенов.

Останалите жалбоподатели от Демократична България , "Продължаваме промяната" и кандидат-депутатите Мартин Димитров и Петър Славов не предявиха други доказателствени искания и също настояха ВАС да отмени решението на ЦИК. Според тях решението на ЦИК противоречи на буквата на закона и Изборният процес се поставя под съмнение от незаконосъобразните решения на ЦИК.

В залата специално бе обърнато внимание на образеца на протокол, според който ръчно ще трябва да се броят не само бройка разписки и за кои партии са, но и преференциите, което практически ще блокира отчитането на изборните резултати и хората в секционните комисии ще има да броят до сутринта. 

От страна на ЦИК нямаше представители в съдебната зала.

Адвокат Надежда Йорданова от ДБ вярва, че решението на ВАС ще бъде в полза на закона и на гражданите. Това е важно, защото по този начин ще се попречи на постигането на политическата цел на ГЕРБ и ДПС да бъде всято недоверие спрямо резултатите от вота на гражданите, обясни Йорданова.

Тя посочи, че трябва да има гаранции, че няма в машините зловреден софтуер, но законът казва, че пътят е друг - има одит на машините. ДБ месеци наред се борили за този одит. Има толкова много други мерки, които трябва да се случат, а не това, което се предлага в момента чрез човешкия фактор, да се умножат грешките, каза още адвокат Надежда Йорданова.

Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес, според Цветозар Томов

Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес, според Цветозар Томов

Приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден

След заседанието Мая Манолова коментира, че решението на ЦИК е абсолютно незаконно и поставя под съмнение честността на вота. Не е ясно кое е накарало ЦИК да постанови такова решение, защото не са изложени никакви аргументи и мотиви. Тя отново открои, че зад това решение стои мнозинството в ЦИК от ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН.

"Опасна е тенденцията с постановяване на подобни решения, които отварят вратата за кражба на гласовете на българските граждани, тъй като всички знаем как ГЕРБ брои избори и че в България е важно не как гласуваш, а кой ще брои", категорична бе Манолова.

Тя е сигурна, че решението на ЦИК ще бъде отменено от ВАС.

Росица Матева притеснена от грешки в протоколите

Росица Матева притеснена от грешки в протоколите

Възможно е поне с 2-3 часа да се забави краят на изборния ден