"Демократична България" внесе жалба във Върховния административен съд за отмяна на приетите от Централната избирателна комисия методически указания, с които секционните избирателни комисии се задължават да броят ръчно контролните разписки от машинното гласуване за президент и за парламент и да вписват резултатите в допълнителни протоколи.

От ДБ посочват, че Изборният кодекс никъде не въвежда задължение на секционните комисии да броят контролни разписки и да попълват допълнителни протоколи. Така на практика ЦИК дописва и променя кодекса.

В документа се цитира и казус от преди парламентарния вот на 11 юли, когато ГЕРБ-СДС се опита да оспори пред ВАС методически указания на ЦИК, настоявайки още тогава за броене на контролните разписки. На 2 юли съдът обаче ясно постанови, че Изборният кодекс е разписал какво следва да прави СИК след приключване на изборния ден, като тук не влиза броенето на контролни разписки и "извеждане на такова задължение по подразбиране е недопустимо".

Допълнителен аргумент в жалбата срещу броенето на разписки е, че контролната разписка не е документ, който отразява вота на избирателя - такъв е единствено протоколът, отпечатван от машината, който удостоверява подадените гласове, посочват от ДБ.

Манолова: Мнозинството в ЦИК отваря вратата за кражба на изборите

Манолова: Мнозинството в ЦИК отваря вратата за кражба на изборите

ИБГНИ внесе жалба във ВАС, подкрепена от "Продължаваме промяната"

От партията поясняват, че Изборният кодекс предвижда съхраняване на разписките, за да послужат при оспорване на изборния резултат, но не и да се използват за контролно броене от секционната комисия.

Според "Демократична България" е неясно правното значение на допълнителните протоколи от ръчното броене при отчитането на изборния резултат. Те обаче припомнят, че на предходни избори по разпореждане на ЦИК е имало контролно преброяване на хартиени разписки в няколко секционни комисии, като не са били установени отклонения от електронните данни за вота.

За ДБ подобно извадково контролно преброяване е допустимо само ако не замества и обезсмисля машинното гласуване и отчитане на резултатите.

Според съпредседателя на партията Христо Иванов, ако се въведе 100% броене на тези разписки, работата на изборните комисии силно ще се затрудни и рискува да доведе до срив на отчитането на изборните резултати. Това пък можело да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване.

Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес, според Цветозар Томов

Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес, според Цветозар Томов

Приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден

Кандидатите от гражданската квота на ДБ Мартин Димитров и Петър Славов също съобщиха, че атакуват решението на ЦИК да се броят всички разписки във всички секции. За това те съдят ЦИК. Обжалването на двамата е като граждански лица и кандидат-депутати от гражданската квота в листите на ДБ.

Във Фейсбук Димитров заявява, че ако се броят всички разписки, се саботира машинното гласуване и отново се създават рискове от манипулации.

Това е все едно да имаш автомобил, но да го буташ на ръка, защото имало рискове, изтъква той.

От своя страна Славов подчертава, че ръчното броене на разписките от машините не само поставя под съмнение честността на вота, но и излага на опасност здравето на хората и отново ще доведе до драми с предаване на изборните книжа чак на сутринта на следващия ден.

Припомняме, по-рано днес председателят на коалицията "Изправи се. БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) Мая Манолова също атакува във ВАС решението за ръчното преброяване на разписките от машинното гласуване.

Жалбата на ИБГНИ е подкрепена от "Продължаваме промяната", като Манолова призова и "Демократична България" да обжалва решението на ЦИК. ВАС трябва да се произнесе в 3-дневен срок.

ЦИК: Ще се броят всички разписки от машинното гласуване

ЦИК: Ще се броят всички разписки от машинното гласуване

Важи както за парламентарните, така и за президентските избори...