Изпълнителният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов очаква с броенето на контролните разписки от машинното гласуване на 14 ноември да се върнем в ситуациите от "Арена Армеец" от предишни избори с изморените и изнервени хора, членове на СИК, които в продължение на часове предават изборните книжа, а пък те са пълни с грешки.

Каква е логиката и как се удостоверява, че софтуерът работи добре, като ще се броят контролните разписки, запита Славов в ефира на БНТ.

Припомняме, "ситуациите от "Арена Армеец" над 30-часово предаване на изборни книжка от СИК, с припаднали хора в залата и надписи "SOS" и "ПОМОЩ" по замъглените прозорци от блокираните там хора.

Според него може да се поиска и касиране на вота заради броенето на контролните разписки. Така се създава една предпоставка за оспорването на изборите.

Ефектът от броенето на контролните разписки може да доведе и до отпадането на преференциите, предупреди Славов.

Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес, според Цветозар Томов

Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес, според Цветозар Томов

Приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден

Според него нито неправителствени организации, нито гражданите могат да защитят правата си от административния произвол на ЦИК. Ръчното броене на контролните разписки ще е траен проблем, който ще съществува и на следващите, и на последващите избори, предупреди Калин Славов.

Той все пак очаква да не може да се заснема броенето на бюлетините от машинното гласуване. Калин Славов се надява на честни и прозрачни избори.

Решението на ЦИК да се броят контролните разписки бе прокарано по настояване на ГЕРБ/СДС още от предишните избори и подкрепено сега и от ДПС, БСП и ИТН. То се оспорва в Административния съд от "Изправи се.БГ! Ние идваме", "Демократична България", "Продължаваме промяната" и жалби на кандидат-депутатите Петър Славов и Мартин Димитров. Решението на съда се очаква на 4 ноември. 

Съдът решава на 4 ноември за контролните разписки

Съдът решава на 4 ноември за контролните разписки

От страна на ЦИК нямаше представители в съдебната зала