Ужас и паника цари в зала "Арена Армеец", където се събират чувалите с бюлетини от секциите в София.
Медиите, които в сутрешните часове на деня не успяха да проследят обстановката от вътре, успяха да се промъкнат през подземния гараж на залата.

ЦИК праща 20 сътрудници да помагат в "Арена Армеец". Още...

Както в коридорите, така и в местата, където хората са събрани и чакат, е настанала паника, хората крещят: "Оставка! Убийци!"

Екипът ни видя и припадащи хора, други - на носилки. Беше показан и смъртен акт, макар по-рано днес МВР да опроверга, че има починал. Все още има хиляди чакащи да предадат бюлетините, което нагнетява обстановката.

Рано сутринта от МВР опровергаха информацията за починал човек 
Още...

"Над 30 часа стоим за 80 лева", оплака се един от чакащите. Хората твърдят, че са нарушени човешките и гражданските им права: "Не искам да бъда слуга на тия мръсни продажници!"

Освен надписите, които могат да се видят по прозорците "SOS" и "ПОМОЩ", хората непрекъснато викат за лекар, тъй като очевидно чакането взама силите на повечето от тях. Имаше и персонални обръщения: "Гербаджии, мръсни, долни!"

Тежки се оказаха изборите за хората, ангажирани в изборния процес, които от неделя вечерта чакат да предадат протоколите на Секционните избирателни комисии от местните избори в столичната "Арена Армеец".

"Много бавно върви процесът, много неразбории, много тежко ни беше, много сме разочаровани от процеса", разказаха пред News.bg излизащите, за които адското чакане е приключило.

"1000 секции остават още", разказа член на секционна избирателна комисия.
Жена се ядоса на политиците, че: "Народът работи , а те пируват". "От 01:00 часа сме тук", възмути се тя.


Помощ! SOS!, са написали по прозорците на Арена Армеец хората, затворени вътре

Хората описват драматична ситуация във вътрешността на спортната зала. По думите им: "Вътре се вика. Казват, че една жена е починала". Според "опарилите се" всичко можело да се разреши, ако два района били отелени в една зала, а други два района - в друга, за да не се получават това забавяне.

"Кой организира тези избори?", попита една от жените, чийто ред вече е минал. Храна и вода била осигурена, но те описаха менюто си като "сандвичите с изкуствените салами и кашкавали и много хляб".

Линейки, полицейски коли и пожарна са разположени в непосредствена близост до залата.  След края на изборния ден и в момента включително, района около зала „Арена Армеец" обслужват общо 7 спешни медицински екипа - пет на ЦСМП София, един на Първа градска болница и един на Четвърта градска.

От правителството са предложили членовете на СИК да си тръгнат, въпреки закона. Още...

По информация на Здравното министерство екипите са прегледали 25 души, от които хоспитализирани в УМБАЛ „Св. Анна" са  четирима души: един пациент с комоцио, пациентка със спонтанен аборт, един пациент с преходни нарушения на мозъчното кръвообращение и един с остър апендицит.

Към 10 часа в понеделник в зала „Арена армеец" се намираха около 5000 души. През деня медицинска помощ е оказана на още 11 души, от които трима са хоспитализирани в УМБАЛ „Св. Анна". Единият пациент с епилепсия,  друг - с високо кръвно налягане и един с колапс.
В Министерство на здравеопазването и в ЦСМП няма постъпила информация за смъртни случаи. Спешните екипи продължават да оказват помощ на нуждаещите се.

Най-малко 10 души са припаднали в зала "Арена Армеец", съобщи пред News.bg член на секционна избирателна комисия, който е бил тази нощ в залата. Хората са припадали от изтощение - те са застъпили в 6 сутринта в изборните секции, цял ден са следили хода на вота и след това цяла нощ са чакали по пейките в залата.

Младо момиче, което е припаднало към 9 часа в понеделник сутринта, е получило гърч 10 минути след като му е оказана лекарска помощ.

В залата през нощта не е имало медицински екипи. Хората са припадали в коридорите, по стълбите, в самата спортна зала. Пристигналите на място "фелдшери" - по думите на очевидци, са били без оборудване. Първият припадък е станал час след полунощ на млада жена на възраст около 20 години. След нея лекарски екип е изнесал на носилка жена, която, по думите на очевидци, вероятно е получила инфаркт. Възможно е това да е жената, за която се твърди, че е починала.

"Докторите, които останаха с нас, щом видеха, че на някого му прилошава, бързо напускаха мястото", твърди очевидецът.

Основният проблем за ужаса в изборната нощ е неясната организация. Всички избори до сега различните многомандатни избирателни райони са приемали протоколите и бюлетините от СИК-овете на различно място.

Първите секционни комисии, които са приключили с преброяването си, е трябвало да изчакат още две комисии, за да могат с полицейски патрул да отидат до зала Арена Армеец.

Според очевидци, минути след полунощ, са били записани около 300-400 комисии от около 1500. При обработката към 4 часа сутринта са били привикани комисиите с номера около 260. Към 9 часа сутринта са обработвали протоколите на комисия с номера около 460, а към 11 часа - към номер 600.

Членове на секционните избирателни комисии твърдят, че хората от Информационно обслужване са обработвали протоколите бързо, за 10-ина минути, системата автоматично отбелязвала ако има грешки в тях. След машинната обработка, членовете на СИК трябва да минат и на ръчна проверка на протоколите. Чакането между двете процедури е проверка както за търпението, така и за здравето на хората.

Основният проблем, според очевидците, е лошата организация. "Сега и трите столични МИР-а са събрани на едно място. Ако преди 20 души са приемали протоколите от един МИР, то сега всички са били около 80 души.

Сборът от четирите бюлетини - за кмет на кметство, кмет на община, общински съветници и за референдума, умножени по трите МИР-а дават 12 пъти увеличение на работата на ОИК. Ако числеността на хората, които обработват протоколите, е увеличена само три пъти, а работата им - 12 пъти, то има разлика от 4 пъти", изчисляват потърпевши.

Те отчитат, че залата е била затоплена, когато са пристигнали, че е имало вода и сандвичи, макар и те да са били с лошо качество. Достъпът до кафе и чай е бил силно затруднен, защото опашката за тези топли напитки е изисквала най-малко 30-минутно чакане.

Междувременно от Окръжна болница, която е най-близо до залата, съобщиха, че има петима припаднали пациенти. Първата - на 21 г. от Перник, е диагностициран с Колика реналис и е насочена към общопрактикуващ лекар (ОПЛ). Жена на 39 г. от София, след колапс също е насочена към своето джипи. Жена на 65 г. от София, е с аретериална хипертония и е насочена към личния си лекар.

Бременна в петия месец жена на 33 г. от София е отказала хоспитализация в тяхната болница. Петата пациентка е на 25 години от София, която след колапс е насочена към личния си лекар.