Районна прокуратура - Петрич е сключила споразумения с петима подсъдими мигранти - от Афганистан, Иран и Турция, открити в камион с дини на ГКПП "Кулата".

На 25 юни, на ГКПП Кулата за влизане в България пристигнал камион с полска регистрация, управляван от 45-годишен полски гражданин. Камионът превозвал дини.

При проверка в него са открити петима нелегални мигранти. Те са били задържани.

При разпит на единия от тях е било установено, че преди време живеел в столицата на Афганистан гр. Кабул. Шест месеца по-рано по нелегален път през Турция, стигнал до Гърция. Установил се в гр. Атина, като впоследствие се свързал с хора, с които се договорил да бъде преведен в България срещу сумата от 800 евро. Крайната цел на мигрантите била Западна Европа.

Откриха шестима нелегални мигранти в камион с дини на "Кулата"

Откриха шестима нелегални мигранти в камион с дини на "Кулата"

Шофьорът на камиона и мигрантите са задържани

В хода на разследването е бил разпитан водачът на камиона - полският гражданин Р.Ж. Той е заявил, че от няколко години работи в транспортна фирма и редовно извършва курсове по дестинация Гърция - Полша. Товарът - дините, били натоварени на складова база до гр. Рупаки в Гърция.

По пътя за граничния пункт Р.Ж. спирал за почивки, като нямал наблюдения за нещо нередно. За укриващите се в управляваното от него МПС разбрал при проверка, извършена на ГКПП Кулата - Промахон. От направена снимка с рентген, компетентните органи са установили, че в полуремаркето има няколко лица, които шофьорът никога не бил виждал.

Наложените им наказания са по шест месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по 100 лева