"В света вече се води Третата световна война. Великите сили се ангажират съвсем открито в Сирия и воюват без лицемерие и без демагогия. В Турция назряват граждански безредици. Европейският съюз „пращи“ по шевовете – там побеждават нови леви и нови десни. А ние се занимаваме с душевния живот на Христо Иванов", заяви пред БНР Валентин Вацев, който е преподавател по геополитика в ПУ „Паисий Хилендарски" и по европеистика в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Според него това е несериозно. Той определи бившия правосъден министър Христо Иванов като възможно най-безобидния човек в цялата тази ситуация. За него важните въпроси са, става ли нещо в архитектурата на българското управление и в архитектониката на парламентарната подкрепа за властта.

"Единственото интересно нещо не е кой е накарал Христо Иванов да се оттегли, а има ли силни фактори и тенденции, които клатят парламентарното мнозинство и дестабилизират управляващата конструкция. Струва ми се, че има.

Шансовете за извънредни избори напролет се увеличават, каза още Валентин Вацев.

По линия на недостатъчната борба на Бойко Борисов срещу агресивния хибриден путинизъм моментът може да се определи като подходящ за скъсяване на властта на Борисов. Така Вацев коментира вероятността за сътресения във властта след оставката на Христо Иванов.

 Според Валентин Вацев Борисов има още един скрит шанс - да потърси парламентарна подкрепа от Доган, само че Доган този път не е напълно свободен, защото ердоганизмът в елита на ДПС е надигнал глава.

 "Доган трябва да се върне в публичния политически живот и да поеме отговорност за това, което се случва в ДПС. Подозирам, че отношенията между българския и турския политически елит имат силен подюрганен и подпаркетен смисъл".

"Реформаторите не могат да се разцепят, защото там мненията са повече от членовете". Не съм сигурен дали трябва да ги има във властта, но в парламента трябва да ги има, подчерта Вацев. По думите му, на Радан Кънев повече му прилича да бъде сам в протест срещу системата, защото това е неговият творчески натюрел.