Досегашният директор на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова е била освободена от поста заради нелоялно отношение към Министерски съвет.

Това каза министър Божидар Димитров, цитиран от БТА, за решението на правителството да освободи Манджукова и да назначи на нейно място Росен Иванов, съветник в кабинета на министъра без портфейл.

Божидар Димитров коментира още, че Иванов е отличен специалист, автор на закона за българското гражданство, приет от парламента без нито един глас против, има дългогодишен опит като общественик, бил е председател на кръг "Будител".

Попитан дали причината за освобождаването на Манджукова са нарушения в агенцията, министър Димитров каза, че ще бъде направен одит.

Но както казвам с горчива ирония за малкото време, което беше и при този бюджет едва ли е направила някакви сериозни нарушения, коментира министърът.

Според външния министър Николай Младенов освобождаване на Райна Манджукова от председателския пост ще се отрази положително на работата на МВнР с Агенцията.

Младенов е бил информиран за смяната от колегата си Божидар Димитров, но не пожела да коментира мотивите за освобождаване на Манджукова.

Междувременно от ВМРО съобщават, че по тяхна информация освобождаването на Манджукова се дължи на факта, че тя е назовала реални проблеми на български общности зад граница в присъствието на парламентарния шеф Цецка Цачева.

Незнайно защо правителството се лишава от един от малкото си ценни управленци, коментираха от ВМРО.

Те са категорични, че работата, която Маджукова свърши не е малка и управляващите дължат обяснение за смяната й.