Десетки репресирани от комунистическия режим, както и обикновени граждани се включиха в традиционното поклонение в памет на жертвите от лагера "Слънчев бряг" край Ловеч, предаде БНТ.

организирано от Съюза на демократичните сили.

Шествието, организирано от СДС, тръгна от центъра на Ловеч, за да достигне мястото, където между 1959 и 1962 г. е бил лагерът на смъртта.

Първото такова поклонение се провежда преди 30 години, когато за първи път се заговаря за зверствата на комунистическия режим. Според някои от хората, времето вече изтрива следите в паметта на поколенията за случилото се край Ловеч.

"В някаква степен се забрави и то от младите хора. Защото, за голямо съжаление, те не знаят или много малко знаят. Това е един дълъг период от време, който е така или иначе наша история. Хубава или лоша, но наша история. Трябва да се знае." - коментира Кирил Николчев.

Всяка година бившият лагерник Кольо Вутов от луковитското село Торос се връща на това зловещо място.

"Няма нещо, което да изтрие тук тая памет, от кръста до оня връх тези скали са изровени с голи ръце. Тая рана, която ние сме сложили тука, никога никой не е в състояние да я заличи." - споделя той.

В лагера край Ловеч намират смъртта си над 150 души. Предстои в края на март общинският съвет в града да вземе решение за изграждане на параклис в тяхна памет.