Жителите на софийското село Лозен протестираха срещу разрешение за проучване за добив на строителни материали близо до най-голямото село у нас, съобщава БНР. 

Хората поискаха повече информация за евентуалните рискове от добив на инертни материали.

Костадин Соколов от Гражданската инициатива "Бъдеще за Лозен" посочи от какво се притесняват жителите на от селото.

"Потенциални свлачищни дейности, защото районът е залесен преди 50 години, точно поради такива причини. Също така взривове, които биха довели до отделяне на прахови частици, обезлесяване, натоварване на инфраструктурата в селото, която е в много лошо състояние. Обезводняване, поради обезлесяването и други. Така че това, което ние търсим и се изказваме посредством тази инициатива обществения интерес на хората към това разрешение и съответно опасенията на хората, свързани с отдаване на концесия. Една част от района, в който това е планирано, също влиза в Натура-2000, в частни имоти", обясни Соколов.

Хората се обявяват срещу разрешение на Министерството на енергетиката да бъде разкрита кариера за добив на строителни материали в изключително голям размер и дълга продължителност, точно над жилищната част на селото. То обхваща много голяма част от горската и залесената част на планината.