Втори пореден ден продължава гледането на делото „Червеи”, след като вчера бяха разпитвани свидетели за практиката на получаване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства (СРС).

Масова практика било служителите в ОДМВР-Бургас да не си сменят паролите за информационната система. Това обяви свидетелката Красимира Пеева по време на днешното заседание, което започна с разпитите на системните администратори от ОДМВР-Бургас.

След като си получат паролите, служителите, които имат достъп до системата, могат да ги сменят с такава, каквато преценят за по-голяма сигурност.

Пеева работи в ОДМВР-Бургас от 1995 г. Никога не е променяла паролата си до юни 2014 г., тъй като старата информационна система не го изисквала. Тя уточни, че между колегите й имало доверие, работели дълго време заедно и затова не се налагала честа смяна на паролите.

Сега обаче софтуерът е нов и ги предупреждава на 45 дни да променят тайния код. „Новите ни системи изискват смяна на паролата на доста кратък период от време“, обясни в съдебната зала свидетелката.

Тя отговаряла за качеството на информацията, която се въвежда. Целта била при констатиране на технически грешки, те да бъдат отстранени. Пеева даде за пример, че ако се работи по бързо производство, срокът е 7 дни. Ако обаче в системата са отразени например 3 дни, следвало да се поправи.

Това провокира съдия Иван Коев да попита: „А, ако е приключило действително за 3 дни?“. Пеева бързо уточни, че има предвид поправки на чисто технически грешки и предложи да даде нов пример. Магистратът обаче я посъветва да не дава повече примери. След тази комична ситуация, която предизвика смях в залата, Пеева обясни, че когато излиза в почивка, заключва компютъра си.

Прокурорът я попита дали на 13.06. 2014 г. в 15.05 ч. са изтривани данни от системата. Пеева бе категорична, че няма права за такова действие. „Може да ми бъдат дадени, но когато това стане, трябва да ме информират“, обясни тя.

Правата се дават от служба „Компютърни информационни системи” (КИС).
На 18 юни 2014 г. в 17.00 ч. с нейната парола е била извършена справка по ЕГН. Свидетелката обаче отрече тя да е осъществявала влизането, което означава, че някой друг е проникнал с паролата й.

Яна Димитрова, която е била шеф на КИС-Бургас разясни, че след проверката на Инспектората към МВР през март 2015 г. е разбрала за заличена полицейска регистрация в информационната система, без това да е отразено в дневниците. Тя допълни, че не е запозната да е имало други такива случаи за незаконно заличаване.

По време на днешното заседание стана ясно още, че сървърите не са под 24-часово наблюдение.

Преди следобедното заседание по делото пък стана ясно, че съдът е успял да призове за свидетел шефа на бюрото за контрол на СРС-та Бойко Рашков.