Около 400 души протестираха в Обзор срещу застрояването на Морската градина в града, съобщава БНР. Те блокираха пътя Обзор - Варна и движението беше временно затруднено.

Кметът на Обзор Христо Янев обясни, че организаторите на мирният протест са живеещите в морския град и съседните общини. Мирният протест премина под звуците на гайди. Към негодуванието на местните се присъединиха и хора от побратими на Обзор градове. От инициативен комитет на полицията пък се раздават информационни брошури, за да могат всички да се запознаят с казуса.

Протестират срещу застрояването в Обзор

Протестират срещу застрояването в Обзор

Морската градина в града е застрашена да стане двор на хотел

Освен с гайди Обзор излезе на протест и с черешово топче, информира БТВ. Местното население се противи на идеята Морската градина в града да стане двор на 6-етажна сграда.

Хората от Обзор твърдят, че продавач на парцела е бившият несебърски кмет Николай Трифонов. Той е продал парцела, който е публична общинска собственост, без да променя статута му.

За да може да угоди по-добре на купувача, бившият кмет прикрепил и едно парче от плажа, който е изключителна държавна собственост и въобще не подлежи на отчуждаване, коментира юристът Марин Божков, който е обществен наблюдател по делото.

Божков обяснява още, че купувач на имота е Бонка Хинкова. Преди десетилетия тя е била председател на Комитета по туризъм. Юристът твърди още,към момента тя била висш служител на Библиотекарския институт.

Имотът бил продаден впоследствие за 2000 лв. от дружество, което Хинкова контролирала, на дружество, което е нейна собственост. По-късно и то продало имота на съпруга на Хинкова. Последната цена на парцела била 1900 лв.След покупко-продажбата мястото е обявено в ликвидация, изтъква Марин Божков. Според него става дума за класическа схема за обсебване на собственост.

Николай Трифонов, бившият кмет на Несебър, твърди, че сделката е законна, защото има решение на Общинския съвет за нея.

"Общинският съвет е в правомощията си да взема такива решения и той го е взел", коментира Трифонов пред телевизията.