Започна вторият ден от преговорите на най-голямата парламентарно представена партия "Има такъв народ" с останалите формации в Народното събрание, но без ГЕРБ. След като вчера от партията на Трифонов се срещнаха с "Демократична България", в съботната сутрин в празната сграда на парламента започна консултацията им с "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Още в началото на срещата бе дадено да се разбере, че и двете формации мислят сходно, а срещата между тях е необходимата формалност.

"Малко е шашаво да правим такава среща с хора, с които сме били заедно по площадите. Ясно е, че искаме едно и също, но такива са обществените очаквания", започна изявлението си съпредседателят на ИТН Тошко Йорданов, категорично заявявайки, че не очаква да се появят различия по време на разговорите, по-скоро ставало дума за стиковане на позиции.

Стана ясно, че от движението на Манолова, Дончева и Хаджигенов са поставили условия, разговорите да бъдат проведени именно в Народното събрание в присъствието на медиите.

Манолова: Подкрепяме ИТН, но не ако прозира дългата ръка на ГЕРБ и ДПС

Манолова: Подкрепяме ИТН, но не ако прозира дългата ръка на ГЕРБ и ДПС

Това би била токсична прегръдка

В кратката открита за медиите част в началото на срещата Манолова за пореден път изложи основните приоритети на формацията си - повишаване на доходите, започвайки от преизчисляване на пенсиите, подпомагане на малкия и среден бизнес, реформи в съдебната власт чрез ограничаване на властта на главния прокурор и промяна на състава на ВСС, както и продължаването на ревизията на управлението на ГЕРБ.

Бившият омбудсман преповтори също така и изричното си условие, поставено в петъчния ден при срещата с президента Румен Радев - зад бъдещото управление да не "прозира дългата ръка на ГЕРБ и ДПС".

"Малко ми е странно да кажеш това при положение, че нито един от нас тук не желание нито ГЕРБ, нито ДПС да участват по какъвто и да е начин в кабинета. Нито късите им ръце, нито дългите им ръце. От там се тръгва, след това се водят диалози за всичко останало", иронично прекъсна изявлението на Манолова Тошко Йорданов.

Манолова слуша разговорите с ИТН, но не участва в преговори за подкрепа с ГЕРБ и ДПС

Манолова слуша разговорите с ИТН, но не участва в преговори за подкрепа с ГЕРБ и ДПС

Тя не знае кои са поканените партии за съставяне на правителство

В отговор на отметката на Йорданов Манолова изрази надежда, че нежеланието за участие на бившите управляващи и на ДПС в управлението да е истинна. Повтаряйки обаче - ако това не станело факт, те и сподвижниците им били готови отново да излязат на улиците и площадите.

В ранния следобед е насрочена среща между "Има такъв народ" и третата политическа сила - Българската социалистическа партия.