Установени са нарушения на трудовото законодателство в мина  „Ораново", потвърди изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" Тотю Младенов.

Той уточни, че работна група от инспектори на отдел „Минно - техническа инспекция " и дирекция „Областна инспекция по труда" - Благоевград под ръководството на директора на областната дирекция по труда Благоевград е извършила проверка по спазване на трудовото законодателство в рудник „Ораново" във връзка със станалия инцидент - газова експлозия на 5 март 2007 година.

Констатирано е, че в областта на безопасността на труда има нарушаване на системата за вентилация.

Младенов уточни, че в техническия паспорт за управление на добивните изработки е предвидено проветряване с един вентилатор на повече от едно работно място.
Това е в нарушение на изискванията за Правилника на безопасност на труда , подземния добив на въглища уточни изпълнителният директор на „Главна инспекция по труда ".

Същевременно в техническите паспорти за 49, 51, 52, 53 подетажни галерии липсват схеми за проветряване, уточни Младенов.
Той допълни, че от рапортите на началник смените и на работниците е установено, че има нарушаване на работата за системите за местно проветряване (авариралия вентилатор в 51 сектор, където стана и взрива).
Освен това не е осъществена непрекъсната работа на системите за местно проветряване в трети участък, като не е ограничен достъпът на миньорите до непроветряваните галерии.

Проверката е констатирала, че дейността на „Минно-спасителната служба" по отношение на рудник „Ораново" е неефективна.
Като доказателство проверяващите са посочили, че „аварийният план на мина „Ораново", не е съгласуван с „Минно-спасителната служба".

Тотю Младенов посочи и нарушенията на трудовите правоотношения установени при проверката.
Проверяващите са установили, че няма разпределение на работното време и редуването на смените в „Правилника за вътрешния трудов ред".
Същевременно липсват длъжности характеристики на работниците и служителите в мината.
Освен това не е заплащано допълнително трудово възнаграждение за положен нощен труд във времето от 22,00 до 06.00 часа.
Работодателят не е застраховал работниците и служители, които подлежат на задължително застраховане срещу риск „Трудова злополука", са установили още проверяващите.

Младенов подчерта, че за отстраняване на установените нарушения са дадени 15, задължителни за изпълнение от работодателя, предписания, с крайни срокове за изпълнение от 19 до 30 март.

Същевременно за констатираните нарушения на трудовото законодателство съгласно Кодекса на труда е потърсена административно-наказателна отговорност от длъжностните лица допуснали нарушение на конкретни норми от трудовото законодателство, уточни Младенов.

Той допълни,че за установените нарушения се налагат 3 имуществени санкции на дружество „Ораново" ЕООД - град Перник, както и 5 лични санкции на длъжностни лица - на главния инженер на рудник „Ораново", на началник участъка, на заместник-началник участъка, на началника „Вентилация" и на началника на смяната.
Исковете са в размер на 15 000 лева.

В заключение изпълнителният директор на ИА - Гит уточни, че протоколът от извършената проверка ще бъде предоставен на органите на прокуратурата.