Ваксината на Moderna пристигна в склада на "БулБио" в сградата на Националния център по заразни и паразитни болести. Дозите са 2 400 и тази пратка няма да бъде разпределяна по другите градове, а ще остане само за РЗИ-София. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти.

Ваксината ще се съхранява в хладилник на минус 20 градуса.

На 25 януари пристига втората доставка от 4 000 дози от ваксината, като вече те ще бъдат разпределени в останалите шест РЗИ-та в страната.

Moderna: Имунитетът от ваксината ни ще трае най-малко година

Moderna: Имунитетът от ваксината ни ще трае най-малко година

Ваксината им mRNA-1273 ще предпази от новия щам на коронавирус

Ангелов уточни, че Европейската комисия е сключила договор за допълнителни количества ваксини на "Пфайзер". Вече имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани, увери здравният министър.

В процес на регистрация е ваксината на "Астра Зенека", като индикативните количества от ваксината са 4 500 000. "Осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин", подчерта Ангелов.

Ваксината ще бъде транспортирана от "Булбио" до РЗИ по стандартния транспорт, като не се изисква специален температурен режим. Ваксината на Moderna може да бъде съхранявана от 2 до 8 градуса в рамките на един месец.

Първа фаза на ваксинирането ще приключи до края на януари месец. От другата седмица стартира ваксинирането в другите региони, където има достатъчно количества ваксини за първа фаза. След това започва втора фаза на ваксинирането от домовете за стари хора и учителите. Ваксинирането на учителите може да става в училищата с екипи от РЗИ или от става от личните лекари.

Заявилите желание да се ваксинират медицински лица са по-малко от 100 000, посочи проф. Ангелов. Желаещите да се ваксинират в домовете за възрастни хора са около 21% или 3 000 души от общо 15 000. "Първа и втора фаза на ваксинирането ще върви паралелно и ще увеличим ваксинирането на хората на дневна база. Ако се осигури ваксиниране на всички, които са в първа фаза, започваме паралелно с това и втора фаза, защото имаме лекари, готови да извършват имунизацията", категоричен бе здравният министър.

Проф. Ангелов посочи, че страната ни се намира на задоволително място по отношение на ваксинацията сред европейските държави. Ние не сме оползотворили пълната възможност от ваксиниране, призна здравният министър, според когото ако върви темпът на сегашната ваксинация в България, изключително добре щели да изглеждат нещата у нас.