Ваксини срещу антракс за всички преживни животни в Североизточна България. За това настоява представителството на Българския ветеринарен съюз в Разград, съобщава БНР.

Ветеринарите искат в този рисков за болестта район да бъдат възобновени ежегодните пролетни ваксинации. Към момента законовата уредба е животните да се ваксинират само там, където през последните 30 години е имало антракс. Спорите на опасната болест обаче оставали в почвата до 100 години, заяви председателят на регионалната браншова организация д-р Стойко Колев. "Проблемът за този антракс е единствено в това, че преди 10 години тази ваксинация беше спряна в тези рискови области", изтъква д-р Стоев.

Предотвратена е опасността от разпространение на антракс в Разградско
Обновена

Предотвратена е опасността от разпространение на антракс в Разградско

С полиция са закарали болен овцевъд в болница

На работна среща за обсъждане на мерките за недопускане на разпространението на заразата в Областната управа беше обявено, че освен започналата масова ваксинация в село Трабище и предстоящата дезинфекция на животновъдни обекти там, по заповед на Агенцията за безопасност на храните в региона се предприеме контрол върху месопреработвателните и млекодобивните предприятия.

Следи се и недопускане на нерегламентирана продажба на суровини и храни от животински произход и кожи в областта.