Предотвратена е опасността от разпространение на антракс в Разград, съобщиха от Районната прокуратура в Разград, които са разпоредили проверка.

Проверката, разпоредена по случая със заразен с антракс овцевъд и животните му, ще продължи. Излезлите проби са положителни. Те са от 45-годишния овцевъд от разградското село Трапище, както и на две от умрелите животни във фермата му. Там се отглеждат 560 овце. До момента там е установена смъртта на 10 животни, но са били взети проби само на две от тях.

Съмнения за болен от антракс в Разградско

Съмнения за болен от антракс в Разградско

Прокуратурата е наредила мъжа да бъде изолиран в инфекциозно отделение

След като Районната прокуратура в Разград образува преписка по случая, с постановление овцевъдът е изолиран в болнично заведение.

След разпореждането на Районната прокуратура в Разград полицаите в Лозница и в Разград са съдействали за привеждането на пациента в болнично заведение при спазване на всички мерки за сигурност и безопасност, за да не се допусне заразяване с антракс и на други лица.

До разпореждането на Районната прокуратура в Разград се стигна след самосезиране по публикация за овцевъд, за когото имало съмнение, че е заразен с болестта антракс - кожна форма.

Малко по-късно от БАБХ заявиха, че има огнище на заболяването антракс в село Трапище, община Лозница, област Разград.

Установена е смъртта на 7 овце в животновъден обект в селото. ОДБХ Разград и Регионална здравна инспекция - Разград съвместно обследват случая.

В селището се ваксинират всички възприемчиви животни. Вече е ваксинирано цялото стадо от 600 овце в засегнатия животновъден обект. В селото има общо около 1700 животни, 400 едри преживни животни, близо 1200 дребни преживни животни и 20 еднокопитни.

Забранява се клането и придвижването към и от територията на заразеното населено място на възприемчивите животни до изтичането 14-дневния имунизационен период, съобщават от БАБХ.

Предстои механично почистване и дезинфекция на сградите, помещенията, в които се отглеждат животни и оборудването, включително и превозните средства влизащи и напускащи обекта по начин, гарантиращ унищожаване на причинителя на болестта.

До този момент животните в село Трапище не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс в последните 50 години.