Районната прокуратура в Разград е разпоредила мъж, за когото имало съмнение, че е заразен с антракс, да бъде задължително изолиран в инфекциозно болнично отделение.

Прокуратурата в Разград се е самосезирала след публикация в медиите от вчера, 2 октомври. В публикацията се посочвало, че имало съмнения, че овцевъд от село Трапище, община Лозница, е бил заразен с кожна форма на болестта антракс.

Съмненията за заразяване с изключително заразната болест възникнали и спрямо овцете на мъжа. 10 от овцете били починали. При аутопсията на 8 от животните са били установени признаци за заболяването.

Проби от овцевъда и животните са изпратени в софийска лаборатория.

Районната прокуратура в Разград е образувала преписка по случая и е постановила мъжът да бъде задължително изолиран, като това следвало да стане със заповед на ръководителя на болнично лечебно отделение по предложение на лекуващ лекар, насочил пациента за хоспитализация.

Заповедта подлежи на незабавно изпълнение, което не е направено в случая с мъжа от село Трапище.

Районната прокуратура в Разград е разпоредила на полицаите в Лозница да организират привеждането на пациента в болнично заведение при спазване на всички мерки за сигурност и безопасност, за да не се допусне заразяване с антракс и на други лица.

45-годишният мъж вече е настанен в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Разград.