Ще бъдем много критични за всяка слабост, която забележим в областта на борбата с корупцията.

Това предупреждение към България отправи заместник-шефът на Външната комисия на ЕП Джефри Ван Орден и бивш докладчик за България по време на дискусията в централата на ДСБ.

Преди това той се срещна с главния прокурор Борис Велчев и обядва със столичния кмет Бойко Борисов.

Мисля, че главният прокурор върши много работа, но трябват конкретни резултати, хората искат конкретни резултати, подчерта Ван Орден.

Групата на европейските демократи в ЕНП ще вземе много категорична позиция по този въпрос каза той и коментира, че посещението му у нас съвпада с - по думите му - доста разочароващи събития.

Текат обвинения, които все още са със статут на твърдения, но подхранват усещанията за корупция, шуробаджанащина и че са дълбоко вкоренени, коментира Ван Орден и заяви, че трябва старите сили да бъдат постепенно изтласквани и то възможно най-скоро.

Той припомни, че България е в процес на изпълнение на своите задължения в областта на правосъдието и вътрешните работи и че една от причините за посещението му е да види напредъка в борбата с корупцията и организираната престъпност.

След няколко месеца ЕК ще изрази своето становище и през юни това ще направи и ЕП, напомни още той, като не пропусна да изтъкне, че е тук и за да окаже подкрепа на ДСБ, които определи като най-близки съюзници.

В дискусията участва и водачът на листата на ДСБ за евровота Константин Димитров, който е член на ЕП в същата политическа формация в ЕП, в която е и Джефри Ван Орден - фракцията в ЕНП на европейските демократи.

Акцент на срещата бе дискусията „Предизвикателствата в отношенията ЕС-Русия".

Ван Орден изрази загриженост от все по-голямото влияние на Русия по отношение на енергетиката и каза, че за България това става все по-силно.
Ставате все по-зависими от Москва, заяви Джефри ван Орден, след като изброи проекта АЕЦ Белене, петролопровода Бургас-Александруполис и новия договор за доставки на газ.

Не бихме искали Русия да разполага с икономически инструмент, който да използва за политически цели.
Така Ван Орден поясни съвета си към нас да се освободим от влиянието на Русия.

Той изрази мнение, че всички лица, заемащи държавни постове, би трябвало да подпишат декларации дали са имали връзки с органите на ДС.
Според него това трябва да е задължително изискване.