Министърът на земеделието Иван Иванов представи екипа си, както и приоритетите си в сектора. Прозрачността ще основният принцип на работа на МЗХ, обеща той.

До края на месеца ще има виртуални приемни за граждани и производители. Ще имаме редовно срещи, ще дискутираме проблемите в сектора, обеща Иван Иванов.

Министърът е възложил на външен изпълнител функционален анализ за структурата и работата на ведомството. Министерството ще проведе и информационна кампания за земеделските производители.

Иван Иванов ще работи за намаляване на ДДС за т.нар. малка кошница. Работи се и по законодателството, така че БАБХ и ИАГ да излязат от структурата на МЗХ и да влязат в тази на МС. Обмисля се подкрепа за оранжерийните производители. Следващата седмица Иван Иванов ще проведе среща с търговските вериги, за да се обсъдят интересите на българските производители.

Министърът се похвали, че сутринта си е поставил бустерна доза, както и част от служителите на МЗХ. Призовавам всеки да се ваксинира, настоя Иван Иванов.

ЕК одобри 72 млн. лв. държавна помощ за българските земеделци

ЕК одобри 72 млн. лв. държавна помощ за българските земеделци

Средствата ще бъдат изплатени до края на годината

Зам.-министър Момчил Неков коментира, че много от нещата в Министерството трябвало да бъдат популяризирани. Целта ни е да повишим стандартите, а добавената стойност да остане в производителите, подчерта той. Неков обеща да защитава националните интереси в сектора. Той настоява за дигитализация в бранша.

Стефан Бурджиев ще отговаря за шест дирекции като заместник-министър. Балансирано, модерно и устойчиво земеделие - за това ще работи той в министерството. Сложната политическа обстановка затруднявала работата на МЗХ, по думите му.

Иван Христанов и Атанас Добрев са другите двама заместници на Иван Иванов. МЗХ пожела берекет и плодородие през тази година на българските земеделци.