България категорично осъжда извършеното поредно изстрелване на ракета от КНДР, се казва в съобщение на външното ни министерство.

Ведомството припомня, че преди по-малко от две седмици Северна Корея направи втора изключително сериозна провокация, която засилва напрежението в региона и застрашава световния мир и сигурност.

Северна Корея изстреля нова ракета

Северна Корея изстреля нова ракета

В посока към Тихия океан, над Япония...

Остро осъждаме това поредно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Приветстваме приетата единодушно на 11 септември 2017 г. нова Резолюция 2375, въвеждаща нови санкции срещу КНДР, както и свикването днес на извънредно заседание на Съвета за сигурност по севернокорейската ядрена и ракетна програма, се пояснява в позицията на страната ни.

България подкрепя изразеното от ВП Федерика Могерини намерение за по-активна роля на ЕС в търсенето на мирен изход от кризата, както и приемането на нови автономни санкции на ЕС и тясно взаимодействие с международните партньори по казуса.

Отново настойчиво призоваваме КНДР да прекрати незабавно веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път, заключават от Външно.

Припомняме, Северна Корея изпита ракета, която прелетя над Япония и падна в Тихия океан на около 2000 километра.