В седмицата преди Великден хлебопроизводителите във Варна имат готовност да приготвят и да предложат в търговската мрежа над 300 хиляди козунака. В бранша очакват и тази година най-много да се търсят козунаците, направени по традиционна българска рецепта. Увеличение на цените няма да има, категорични са в сектора. Защо е добре да изберем българските продукти пред вносните за Великден и с какво са по-качествени - за това разговаряме с Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна в рубриката "Глас на града".

През последните години се увеличава разнообразието от козунаци, предлагани на пазара преди Великден. Най-масовите са така наречените микс, съставките, които се влагат са предварително направени, на значително по-ниски цени се предлагат и са с по-дълъг срок на годност. За производството им е необходим около час и половина. Тези, които обаче са наистина много вкусни и се правят по стара бългрска рецепта, за тях се изисква много повече време.

"Един такъв козунак се произвежда за около 6 часа, това е прекрасен български продукт с различни пълнежи и тази година ще изненадаме нашите потребители като хит ще бъде рулото с мармалад и шоколад", разказа Бонев.

Това резонно ги прави и по-скъпи. Козунаците ще се предлагат и на цени като миналогодишните, категорични са в бранша.

"Цените са на обикновен козунак около 2.20 , 2.50 до 2.70, на козунак с пълнеж, без значение какъв е, около 3.50, 3.70, 4 лева и на козунак с чисто краве масло и козуначени рула цените варират от 5 до 5.50 лева", обясни Бонев.

И тази година няма да липсват вносни продукти.На пазара обаче козунаците, произведени от български фирми, са предпочитани.

"Нашите продукти са със значително по-добри качества в сравнение с някои от вносните. Българското се отъждествява с качество, а друга причина да изберем българското е да подкрепим работните места, които нашите сънародници заемат тук в България", смята Бонев.